Az elemzők háborúra számítanak

2002.11.14. 12:30
Bár a fegyverzetellenőröket beengedi Irak, egyáltalán nem biztos, hogy mindenben együttműködik majd az ENSZ leszerelési határozatával. A határozat elfogadásáról szóló levelében Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter például tagadta, hogy országa tömegpusztító fegyvereket fejlesztene. Még nagyobb problémát jelenthet, ha Irak látszólag teljesíti a feltételeket. Elemzők még mindig a háborúnak adnak nagyobb esélyt.
Azt sem tudni, hogy végül igent mondtak-e - kommentálta Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter az ENSZ határozatra adott válaszát egy magát megnevezni nem kívánó kormányzati forrás a CNN-nek. Bár Husszein kormánya szerdán a fegyverzetellenőrök beengedése és az 1441. számú határozat betartása mellett döntött, az ezt közlő levél számos kibúvót tartalmaz.

Tagadják a fegyverprogramot

A Kofi Annan ENSZ-főtitkárhoz eljuttatott kilenc oldalas levélben például nem is említik, hogy elfogadják a határozatot, megfogalmazásuk szerint "megküzdenek a határozattal, annak hibás tartalma ellenére is". "Irak nem állított elő és nem is birtokolt tömegpusztító fegyvereket a fegyverzetellenőrök távozása óta eltelt időben" - áll Szabri külügyminiszter levelében. Az, hogy Irak tagadja a tömegpusztító fegyverprogramok létezését máris újabb válságot sejtet.

"Csak a fenyegetésből értenek"

"Iraknak december 8-ig kell teljes körű, feltáró jelentést készítenie vegyi, biológiai és nukleáris fegyverprogramjáról. Amennyiben ezt elmulasztja, komoly megtorlásra számíthat. Az eddigiekből kiderült, hogy Irak csak a fegyveres fenyegetésre hallgat" - kommentálta Jack Straw brit külügyminiszter a tömegpusztító fegyverek létezését tagadó iraki álláspontot.

"Nem egyeztetünk Szaddam Husszeinnel. Azok a napok már rég elmúltak, mint ahogy a csalárdság és a tagadás napjai is" - nyilatkozta George Bush amerikai elnök a CNN-nek, hozzátéve, hogy amennyiben Husszein nem működik mindenben együtt, "majd Amerika lefegyverzi".

Mi van, ha együttműködnek?

Irak a határozat nyílt megsértésével alapos indokot adna az azonnali katonai válaszcsapáshoz. Amennyiben azonban Irak fenntartja az együttműködés látszatát, Amerika nehéz helyzetbe kerülhet. Abban az esetben például, ha a fegyverzetellenőrök tömegpusztító fegyverekre bukkannak, és ezekről Irak kijelenti, hogy ez az összes, amit birtokol, Amerika tehetetlen. "Mit tehetünk akkor, ha Irak látszólag együttműködik, miközben pontosan tudjuk, hogy rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel?" - tette fel a kérdést Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, hozzátéve, hogy a kérdést még korai megválaszolni.

Játék vagy üzenet

Bár Kofi Annan nem képvisel harcias álláspontot, kétkedve fogadta az iraki bejelentést. "Nem az a kérdés, hogy Irak elfogadja-e a határozatot, hanem hogy hajlandó-e együttműködni az ellenőrökkel" - nyilatkozta a CNN-nek. Mint mondta, idővel kiderül, hogy továbbra is csak "játszanak, vagy csak a saját népüknek üzengetnek".