Tomboló erőszak Irakban

2004.04.24. 19:56
Kilenc amerikai katona és 39 iraki vesztette életét a merényletekben szombat délutánig. Powell több katonát és hosszabb koalíciós jelenlétet szeretne.
Kilenc amerikai katona halt meg szombaton a délutáni órákig Irakban a koalíció erői elleni támadásokban, és 39 iraki jutott ugyanerre a sorsra az országban tomboló erőszak következtében.

Hajnalban egy amerikai támaszpontot ért rakétatámadás a Bagdadtól tíz kilométernyire lévő Tadzsiban, itt öt amerikai katona vesztette életét és hatan megsebesültek, hármójuk állapota válságos. Meghalt a fallúdzsai offenzívában csütörtökön megsebesült egyik amerikai katona, s szombaton jelentették be egy másiknak a pénteki elestét Szamarránál, ahol autókonvoja szenvedett el támadást. A Bagdadtól délre fekvő Kút városánál két amerikai katona esett el hasonló körülmények között.

Tavaly március óta - amikor az Irak elleni invázió kezdődött - immár több mint 700 amerikai katona halt meg az arab országban harci cselekményben vagy balesetben.

Merényletek országszerte

Tizennégy iraki életét oltotta ki délelőtt Bagdad Szadrváros nevű síita kerületében három robbanás. Ugyanitt - kórházi közlések szerint - harminchat ember megsebesült. Estig senki nem tudta megmondani, mi áll a robbanások hátterében; egy amerikai katonai szóvivő szerint vizsgálják a detonáció eredetét, de az amerikaiaknak semmi közük sincs a történtekhez.

Tikrítben, Szaddám Huszein megbuktatott elnök szűkebb hazájában autóba rejtett pokolgép ölt meg négy iraki rendőrt, illetve okozott sérüléseket 16 embernek, jobbára szintén rendőröknek.

Kerbelában szombatra virradóra öt iraki fegyveres halt meg lengyel katonákkal vívott tűzpárbajban, amint azt lengyel részről közölték. Fallúdzsában, amelyet az amerikai haditengerészek ostromolnak, egy aknavetős támadásban meghalt két gyerek, és hatan megsebesültek.

Amerikai katonáknak szánt pokolgép végzett szombat délután 14 irakival, akik Iszkandaríjánál (Bagdadtól délre) autóbuszon utaztak, egy olyan útszakaszon, amelyet az amerikaiak ellenőriznek. Szemtanúk szerint előzőleg felkelők támadták az amerikaiakat a térségben.

Bászrában, Irak "déli fővárosában" egy 3,5 tonna robbanószerrel megrakott kamiont fogtak el a koalíciós erők, és letartóztattak három iraki gyanúsítottat. Két nappal korábban 74 ember pusztult el autóba rejtett pokolgép robbanásától és 160 szenvedett különböző sérüléseket.

Nem lesz könnyű

Colin Powell amerikai külügyminiszter a koalícióban részt vevő országokat arra kérte, növeljék Irakban állomásozó katonáik létszámát vagy hosszabbítsák meg ottlétüket a június 30-ára tervezett hatalomátadás után.

A hatalomátadást egy új iraki kormánynak Lahdar Brahimi, az ENSZ iraki különmegbízottja lehetségesnek mondta a kijelölt határidőig,de hozzátette: nem lesz könnyű. Jóslata szerint korlátozott hatáskörű lesz a hónap közepén felálló kormány.

A The Washington Post azt is tudni véli a jövendő kabinetről, hogy a mai iraki ideiglenes kormányzótanács tagjai nagyrészt kimaradnak belőle, közülük is elsősorban Ahmed Csalabi, az Iraki Nemzeti Kongresszus vezetője. Csalabi élesen bírálta Washingtont, amiért pálfordulást véghez víve most a feloszlatott Baasz párt embereit igyekszik visszahelyezni korábbi munkahelyeikre.