Bizonytalan tűzszünet a Közel-Keleten

2000.10.18. 13:45
Jó kiindulási alapként értékelték a palesztin szervek a sarm-es-sejki megállapodást. Izrael jobboldali pártjai viszont elégedetlenségüknek adtak hangot, és a Likud tömb máris beszüntette a tárgyalásokat Barak miniszterelnökkel egy nemzeti egységkormány felállításáról. A megállapodást követően sor került elszórt összecsapásokra, több radikális szervezet pedig bejelentette: folytatják az Izrael elleni harcot.
A hivatalos palesztin hírügynökség, a WAFA szerint a sarm-el-sejki megállapodás, bár nem felel meg teljesen az arab fél várakozásainak, jó kiindulási alapnak tekinthető. A nyilatkozat szerint tanúbizonyságot nyert Izrael valódi béketörekvése - jelentette az MTI a palesztin hírügynökségre hivatkozva. Hasonlóan vélekedett Simon Peresz volt izraeli kormányfő, az 1993-as oslói megegyezés egyik atyja is. Meggyőződése szerint a sarm-es-sejki tárgyalások révén ismét lehetségessé válik a békefolyamat továbbvitele.

Nem lesz koalíció a Likuddal?

Elégedetlenségüket fejezték ki viszont Izrael jobboldali pártjai. Az Ariel Saron vezette Likud tömb meg is szakította a nemzeti egységkormány megalakításáról folytatott tárgyalásait Barakkal. Az izraeli kormányfő azonban korábban úgy nyilatkozott, a tűzszüneti egyezmény ellenére is szükségkormány létrehozásában gondolkodik. Barak jelenleg a 120 fős parlament (knesszet) mandátumainak mindössze negyedével rendelkezik. A Magyar Hírlap értesülései szerint azonban Barak Munkapártjának vezetősége nem a Likuddal, hanem inkább a baloldali Mereccel, és az ortodox Sasszal lépne koalícióra. A Saron-féle Likud bevonása a kormányba ugyanis nagyban megnehezítené a béketárgyalások folytatását.

Nem enyhül a szír és a szaúdi álláspont

Az asz-Szaúra szír kormánylap szerint Szíria és Szaúd-Arábia az Izraellel szembeni magatartásuk keményítésére fogja sarkallni a hét végi kairói arab csúcstalálkozó résztvevőit - jelentette az MTI. Rijádban Madeleine Albright amerikai külügyminiszter találkozott a szaúdi fővárosban tárgyaló Basar al-Asszad szír elnökkel és a szaúdi trónörökössel is. Egy amerikai tisztviselő jelentése szerint Abdallah bin Abdel-Aziz kiállt a Sarm-es-Sejkben született megállapodás mellett.

,,Bombát robbantott" Kadafi líbiai elnök, amikor nyilvánosságra hozta a hét végén megtartandó arab csúcstalálkozó zárónyilatkozatát. Mint mondta, az nem több mint erőtlen vagdalkozás, és nem jelent valódi támogatást a palesztin népnek. Hozzátette: reméli, hogy ezzel is rákényszeríti az arab vezetőket, hogy egy erősebb tartalmú nyilatkozatot fogadjanak el a hét végén Kairóban.

Bizonytalan tűzszünet

Az összecsapások a tűzszüneti megállapodás ellenére folytatódtak kedd délután és szerda reggel is. Fegyveres összetűzésekre került sor a Gáza-övezetben és Ciszjordániában, két izraeli katona könnyebben megsérült. Szemtanúk szerint az izraeli hadsereg rakétákkal lőtt egy menekülttábort a Gáza-övezetben. A hírt a hadserege cáfolta, és a tűzszünet bejelentését követően meg is kezdték a tankok egy részének visszavonását a palesztinok lakta városok mellől.

Több radikális iszlámista szervezet mellett, amelyek kijelentették, hogy nem érzik magukra nézve kötelező érvényűnek a megállapodást, Jasszer Arafat szervezete, a Fatah is a ,,felkelés" folytatása mellett foglalt állást. Elemzők szerint ez nem annak a jele, hogy Arafat nem akarja betartatni a tűzszünetet, hanem inkább annak, hogy tekintélye csökkenőben van, és nem teljesen ura az eseményeknek a palesztin utcákon.