Izraeli vizsgálat a budapesti nagykövet ellen

2007.08.12. 16:20
Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint üzleti vállalkozásai, illetve fia privát ügyletei miatt vizsgálódik az izraeli rendőrség a közel-keleti ország budapesti nagykövet.

Vizsgálatot indított az izraeli rendőrség Izrael budapesti nagykövete ellen annak gyanújával, hogy munkája során kenőpénzeket fogadott el, közölte vasárnap Jeruzsálemben a rendőrség szóvivője.

Dávid Admon nagykövet a gyanú szerint arra használta fel pozícióját, hogy privát üzleti vállalkozásokat indítson el Magyarországon, és kapcsolatai révén megnyitott ajtókat fia és üzletemberek előtt pénz ellenében, írta vasárnapi számában a Jediót Ahronót napilap.

Már 2005-ben vizsgálódtak Admon ellen

Mikál Hájim rendőrségi szóvivő ebből annyit erősített meg, hogy vizsgálat indult Admón ellen csúszópénzek elfogadásának gyanújával. A jeruzsálemi külügyminisztérium egyik tisztviselője is megerősítette, hogy vizsgálat folyik a nagykövet ellen, de egyéb részleteket ő sem közölt. A tisztviselő név nélkül nyilatkozott, mivel nem volt felhatalmazva, hogy a sajtónak beszéljen az ügyről.

Admon ellen már 2005-ben is indult vizsgálat hasonló okokból, akkor a nagykövet cáfolta az ellene felhozott vádakat, miszerint privát üzleteléssel foglalkozik. Igaz, akkor még csak az izraeli külügyminisztérium vizsgálódott az ügyében, nem az ottani rendőrség.