Cáfolták Arafat halálhírét

2004.11.05. 09:47
Meghalt Jasszer Arafat - jelentették izraeli televíziók és az AP palesztin forrásokra hivatkozva. A hírt a palesztin vezetőt kezelő kórház illetékesei cáfolták. A palesztin elnök orvosai délután nem láttak esélyt kómába esett betegük felépülésére.
Meghalt Jasszer Arafat, jelentette az AP és több izraeli televízió palesztin tisztviselőkre hivatkozva pénteken késő délután. Arafat az elmúlt huszonnégy órában háromszor is eszméletét vesztette, végül hivatalosan meg nem erősített hírek szerint kómába esett.

Riadókészültségben
a palesztin vezetés
Riadókészültségbe helyezték csütörtök este a palesztin biztonsági szerveket, hogy felszámolják az esetleges rendbontásokat, amelyektől Jasszer Arafat palesztin halála esetén lehet tartani - közölték palesztin biztonsági forrásból.
Bár a hozzá közel állók tagadták, hogy az elnök válságos állapotban lenne, francia orvosai délután már nem adtak sok esélyt felépülésére. "Már nem fog felépülni", nyilatkozták nevük elhallgatását kérve az AFP-nek. Mint mondták, a gyógykezelés már nincs hatással betegükre.

Ahmed Korei az AP-nek nyilatkozva tagadta a palesztin vezető halálhírét. A CNN nem sokkal később az Arafatot kezelő francia kórház illetékeseire hivatkozva cáfolta Arafat halálhírét. "Arafat él", jelentette ki Christian Stripeau, a palesztin vezér kezelőorvosa az AFP-nek. Elmondása szerint ugyanakkor állapota "még súlyosabb lett", ezért korábban a kórház egy másik részlegébe helyezték át.

"Most beszéltem Párizsban lévő illetékesekkel, akik azt mondták, hogy a helyzet nem változott. (Arafat) még mindig az intenzív osztályon van", jelentette ki Korei. A palesztin miniszterelnök mindenesetre átvette Arafat biztonsági és pénzügyi jogkörét, illetve a Palesztin Hatóság ideiglenes elnökségét.

Izrael már temetné

Izrael megengedné, hogy szülőföldjén, a Gázai övezetben temessék el Jasszer Arafatot, jelentette ki Joszef Toni Laoid, Saron kormányának mérsékelt igazságügyi minisztere. Lapid szerint ugyanakkor ahhoz nem járulnának hozzá, hogy a palesztin vezért, végakaratának megfelelően az iszlám világ egyik legszentebb helye, a jeruzsálemi al-Aksza mecset közelében helyezzék végső nyugalomra.

Palesztin illetékesek egyelőre nem hajlandóak vezérük temetéséről beszélni. sem erről egyeztetni az izraeli hatóságokkal. Mint mondták, amíg Arafat állapota bizonytalan, nem tárgyalnának a végső tiszteletadásról. A Párizsban tartózkodó palesztin források továbbra is elképzelhetőnek tartják Arafat felépülését, bár a hírügynökségeknek nevük elhallgatása mellett nyilatkozó kórházi források erre egyre kevesebb esélyt adnak.

'Súlyos, de stabil'

#alt#
Arafat Párizsba szállítása előtt
Klikk a képre!
A Párizs melletti Clamart katonai kórház intenzív osztályán ápolt Arafat szerdán kétszer, illetve csütörtökre virradóan harmadszor is eszméletét vesztette. Arafatot október 29-én szállították rámalláhi főhadiszállásáról Franciaországba gyógykezelésre. Az állapotáról szóló első orvosi közlemény kizárta, hogy vérrákban szenvedne.

Állapota szerdán romlott, ezért átvitték a katonai kórház intenzív osztályára. Palesztin illetékesek akkor közölték, ez nem jelenti azt, hogy Arafat élete veszélyben lenne.

Korábban a Ma'ariv című izraeli napilap izraeli titkosszolgálati és palesztin hivatalos forrásokra hivatkozva Arafat "szervleállásáról" számolt be. Szaeb Erakat, a palesztinok korábbi fő béketárgyalója, Arafat kabinetminisztere tagadta a szervleállást, mint mondta, a palesztin vezér "stabil, de súlyos" állapotban van. Véleménye szerint a szerdán és csütörtökön elvégzett CT-vizsgálatok "biztatóak voltak. A francia kórházi források nem kívánták kommentálni Arafat állapotát.

Mohamed Dahlan, a palesztin biztonsági szolgálat korábbi vezetője szerint az Arafat aggasztó állapotáról szóló híresztelések "nem kórházi forrásokból származnak", azokat "az izraeli titkosszolgálatok szivárogtatják". "Az ilyen pletykák terjesztése csak bonyolítja a helyzetet, zavart kelt a palesztin közvéleményben", jelentette ki Párizsban.

Vésztanácskoznak

A palesztin vezetést csütörtökön sürgős ülésre hívták össze Arafat egészségi állapotának romlása miatt. Egy vezető Fatah-tag közölte Rámalláhban, hogy a mozgalom központi bizottságának képviselői és Ahmed Korei miniszterelnök csütörtökön találkoznak a palesztin főhadiszálláson.

A palesztin vezér egészségi állapotával kapcsolatban egy éve folynak a találgatások. Korábban felmerült, hogy Arafat gyomorrákban szenved, a feltételezést környezete elutasította. Egy héttel ezelőtt influenzával és vesekővel kezdték kezelni, ezek a betegségek azonban nem indokolnák kritikus állapotát.