Kabul nyugodt az első támadás után

2001.10.07. 22:40
Nem tört ki pánik a kabuli lakosság körében a bombázások után, a tálibok szerint nem keletkeztek nagy károk. Az Afganisztánt irányító rezsim pakisztáni nagykövete a legalább három várost ért támadás után kijelentette, az Egyesült Államok első számú ellensége, Oszama bin Laden, valamint Mohamed Omar molla vallási vezető is életben van.
Feszültség honolt vasárnap késő este az afgán főváros utcáin a bombázások után, de pánik nem tapasztalható a lakosság körében - közölték kabuli lakosok. A támadások "nem okoztak jelentős károkat"- idézte az AIP afgán iszlám hírügynökség a tálib külügyminisztérium egyik munkatársát. "Nem nagy dolog, ami történt. Ne aggódjanak. A repülőtérhez közeli övezeteket bombáztak, és ebben nincs semmi különös."

Az utcára szaladtak az emberek

Egy korábbi jelentés szerint azonban a lakosság a kijárási tilalom ellenére el kezdett menekülni a lebombázott repülőtér közeléből. Helyi beszámolók szerint tálib milicisták teherautókkal járőröznek az utcákon. A lakók a támadás idején kitódultak az utcákra, de azután többségük hazatért. Ugyancsak kabuliak közlése szerint körülbelül egy óra szünet után helyreállt az áramszolgáltatás és a telefonösszeköttetés.

Életben a fő ellenségek

A támadásban megsemmisült a kandahári repülőtér is. A tálibok szellemi központjának számító déli várost is bombázták az amerikai-bit erők. Az első hullám után a rezsim pakisztáni nagykövete leszögezte: mind a szeptember 11-i Egyesült Államok elleni terrortámadások megszervezésével vádolt Oszama bin Laden, mind az őt rejtegető rendszer vallási vezetője, Mohamed Omar molla életben van.

Bin Laden: Isten lesújtott Amerikára

A terroristavezér a katari al-Dzsazíra televíziónak adott, vasárnapi, ám a támadások előtt felvett interjújában kijelentette: nem lesz béke az Egyesült Államokban, amíg Palesztinában nincs béke. Az Al-Kaida szóvivője hangsúlyozta, a háború Afganisztán és Oszama bin Laden ellen, háború az iszlám ellen.