Hatmillió dolláros korrupció Irakban

2004.01.23. 11:17
Hatmillió dollárt pörgettet vissza egy kuvaiti vállalat az iraki újjáépítést felügyelő Halliburton Co. két munkatársának zsebébe - jelentette be a cég a Pentagon vizsgálóinak. A korábban Dick Cheney érdekeltségébe tartozó cég a gyanú szerint az amerikai hadsereget is megrövidítette, több mint hatvanmillió dollárral.
Korrumpálással jutott nagyösszegű megbízásokhoz Irakban egy kuvaiti vállalat - ismerte el az iraki újjáépítési projekteket menedzselő Halliburton Co. a Pentagonnak. A korábban Dick Cheney alelnök érdekeltségébe tartozó cég két munkatársa közel hatmillió dollárnyi (több mint 1,2 milliárd forintnyi) "visszapörgetett" pénzt fogadott el a megbízás fejében - írja a Wall Street Journal.

A cég első alkalommal ismert el visszásságokat az iraki közbeszerzésekkel kapcsolatban. A Halliburtonnal szemben már korábban is felmerültek hasonló vádak, több demokrata politikus túlszámlázással vádolta a társaságot. A cég leányvállalata, a Kellog Brown & Roots a védelmi minisztérium vizsgálati anyaga szerint kétszeres áron szállított benzint a hadseregnek, 61 millió dollárral megkárosítva a költségvetést.

A mostani beismerés még keményebb vizsgálatokat eredményezhet, a WSJ jelentése szerint csalás vádjával indulhat eljárás a Halliburton ellen. Felerősödhet a demokrata politikusok céggel szembeni kampánya is. Az ellenzéki párt szerint a cég kizárólag politikai kapcsolatainak köszönheti az iraki újjáépítésben játszott vezető szerepét.