Tűzszünet helyett kölcsönös vádak

2000.10.19. 23:12
Az ENSZ emberi jogi bizottsága csütörtök este Genfben határozatot fogadott el, amelyben Izraelt emberiség elleni bűnökkel vádolta a palesztin területeken kiújult erőszak miatt. A tűzszünet ellenére további két halálos áldozatot követeltek az összecsapások.

Az ENSZ emberi jogi bizottsága csütörtök este Genfben határozatot fogadott el, amelyben Izraelt emberiség elleni bűnökkel vádolta a palesztin területeken kiújult erőszak miatt.

A határozat egy nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását is magában foglalja az erőszak nyomon követésére, illetve arra kéri az ENSZ vezető emberi jogi illetékeseit, hogy mihamarabb látogassanak el a válságban érintett térségbe.

Az 53 tagú testület rendkívüli ülésen tárgyalta az elmúlt napokban tapasztalt közel-keleti erőszakos tevékenységet. Az arab-iszlám országok határozati javaslatát hosszas vita után tizenkilenc állam szavazta meg, 16 ellenszavazat és tizenhét tartózkodás mellett, míg egy ország távolmaradt a voksolástól. A szavazás órákat csúszott, mert a kemény hangú határozat szövegét a nyugati országok megpróbálták Izrael javára enyhíteni.

A megállapodások súlyos és szándékos megsértése
Ehud Barak izraeli kormányfő a sarm-es-sejki megállapodások súlyos és szándékos megsértésének minősítette a Náblusz ciszjordániai város környékén csütörtökön lezajlott összecsapást.

Az izraeli sajtónak nyilatkozva Barak kijelentette, hogy "ez nagyon súlyos eset, a Sarm-es-Sejkben kötött megállapodások nagyon komoly megsértése". Szerinte az incidens azt bizonyítja, hogy a Palesztin Hatóság nem akarja betartani a megállapodásokat.

Két újabb halott

A palesztin áldozat után egy izraeli is meghalt abban a csütörtöki tűzpárbajban, amelyet izraeliek és palesztinok vívtak egymás ellen Náblusz közelében - közölte egy izraeli tisztségviselő.

A Reuters jelentése szerint a tűzpárbaj mintegy négy óra hosszáig tartott. A neve elhallgatását kérő tisztségviselő elmondta, hogy egy izraeli meghalt, több másik pedig megsebesült, néhányan súlyosan. Mint mondta, az izraeliek a bibliai József sírjához igyekeztek, és az összecsapás úgy kezdődött, hogy a palesztinok tüzet nyitottak rájuk.

Az izraeliek harci helikoptereket is bevetettek, amelyekről géppuskából lőtték a palesztinokat, és egy palesztint megöltek, 15 továbbit pedig megsebesítettek.

A közeli palesztin menekülttábor egyik tisztségviselője azt állítja: az incidens úgy kezdődött, hogy zsidó telepesek tüzet nyitottak a palesztinokra.

Jarden Vatikaj, az izraeli hadsereg szóvivője úgy számolt be az esetről, hogy izraeli polgári személyek harmincfős csoportját vették tűz alá a palesztinok. A csoport egy hegytetőn, sziklák mögött talált egy időre menedéket, majd kimenekítésükre megérkeztek az izraeli katonák.

Kölcsönös vádak

Az izraeliek és a palesztinok kölcsönösen azzal vádolják egymást, hogy nem hajtják végre maradéktalanul a sarm-es-sejki csúcstalálkozón született megállapodásukat, azaz, hogy véget vetnek a fegyveres összecsapásoknak.

Slomo Ben-Ami megbízott izraeli külügyminiszter az izraeli rádióban közölte: levelet küld az érintett külügyminisztereknek, és ebben felpanaszolja, hogy a Palesztin Hatóság csak vonakodva hajtja végre a megállapodást, vagy szándékosan, vagy úgy, hogy szemet huny bizonyos dolgok felett. A miniszter szerint az a tény, hogy az Arafat vezette Fatah ellenállási mozgalom milíciája fel van fegyverezve, nemcsak a sarm-es-sejki megállapodásnak, hanem az összes olyan megállapodásnak a megszegése, amelyet az izraeliek és a palesztinok 1993 óta kötöttek egymással.

Izrael régóta követeli Arafattól, hogy zabolázza meg a Fatah fegyvereseit, akik az utóbbi három hétben az izraeli hadsereggel vívott utcai harcok élharcosai közt voltak.

A rádió felkérte Haszan Aszfurt, a palesztin tárgyalóküldöttség tagját, hogy reagáljon Ben-Ami kijelentésére. Ő azt mondta válaszul, hogy az izraelieknek ehhez először le kellene fegyvereznie a "terrorista" zsidó telepeseket és beépített embereiket.

Marvan Barguti, a Fatah ciszjordániai vezetője a Háárec izraeli lap csütörtöki számában úgy nyilatkozott, hogy nem fog parancsot adni szervezete tagjainak az összecsapások beszüntetésére, mivel az utcákon harcoló tömegről van szó, és nem hadseregről, de ő maga sem akar véget vetni az ellenségeskedéseknek.

Szaeb Erakat, a palesztin tárgyalóküldöttség vezetője egyenesen azt a kijelentést tette a jeruzsálemi amerikai konzullal rendezett jerikói találkozóján, hogy az izraeliek kihívóan megsértik a sarm-es-sejki megállapodást. Erakat szerint ez abban merül ki, hogy az izraeli hadsereg nem szünteti meg az ellenőrzőpontokat a palesztin önkormányzat területén található városok és falvak határában, és több ilyen várost blokád alatt tart - közölte közleményében.