Orosz ügynökök mérgezték meg a dezertált kémet?

2006.11.20. 11:59
Valószínűleg az orosz titkosszolgálat akart végezni egy kiugrott orosz kémmel, jelentette ki az orosz parlament egyik képviselője és a KGB egy volt tisztje is. Litvinyenko a Kreml csecsenföldi szerepét bemutató Politkovszkaja meggyilkolásával vádolta az orosz elnök környezetét.

Elképzelhető, hogy az orosz titkosszolgálat mérgezett meg egy kiugrott orosz ügynököt Londonban, jelentette ki Viktor Iljuhin, az orosz alsóház biztonsági bizottságának alelnöke a Kommerszantnak.

Bosszantotta kollégáit

"A volt FSZB-munkatárs már régóta bosszantotta az orosz hatóságokat, és minden bizonnyal államtitkok ismerője. S miután az orosz titkosszolgálatok lehetőséget kaptak arra, hogy ne csak belföldi, hanem a külföldi árnyékszékeken is fojtogathassanak, siettek eltávolítani a bosszúság okozóját" - nyilatkozta Iljuhin.

A kiugrott orosz kém, Alekszandr Litvinyenko menedékjogot kapott Nagy-Britanniában.

Iljuhin Vlagyimir Putyin elnök szóhasználatát idézte, aki 1999-es választási kampányában a csecsen terroristák megölésével fenyegetőzött a moszkvai házrobbantások után. Litvinyenko egyébként azt állította, hogy nem csecsenek, hanem az FSZB állt a több száz emberéletet kioltó házrobbantások mögött, amelyek indokul szolgáltak Putyin számára a második csecsenföldi háború beindítására.

Leleplezésre készült

"Miután az orosz felsőház engedélyezte az elnöknek különleges egységek külföldi bevetését úgymond a terrorizmus elleni harc céljából, a különleges szolgálatok nem haboztak kipróbálni ezt a módszert" - mondta a Kreml-bíráló lapnak Oleg Kalugin, az FSZB-előd KGB egykori tábornoka is, emlékeztetve arra, hogy Litvinyenko élesen bírálta Putyint. "Az FSZB-kaszt ádázul gyűlöli az árulókat, s ezért úgy döntöttek, hogy elnémítják Litvinyenkót" - feltételezte Kalugin, aki több mint tíz esztendeje az Egyesült Államokban él, s már amerikai állampolgárságot is szerzett.

Iljuhin szerint Litvinyenko azzal a fenyegetőzésével cseppenthette az utolsó cseppet (volt munkaadói) poharába, hogy feltárja Anna Politkovszkaja rendszerbíráló újságírónő meggyilkolásának részleteit.