Obamában látják az új Kennedyt

2007.10.12. 15:28
John F. Kennedy legközelebbi még élő tanácsadója szerint megválasztása esetén Barack Obama viheti tovább a meggyilkolt elnök örökségét.

John F. Kennedy legközelebbi még élő tanácsadója Barack Obamát nevezte a meggyilkolt elnök politikai örökösének, egyben úgy vélekedett, hogy Hillary Clinton jelöltsége esetén a republikánus induló fog győzni, írja a Telegraph.

A Kennedynek tizenegy éven keresztül dolgozó Sorensen támogatása sokat jelenthet Obamának. A Telegraph szerint Sorensen nyilatkozata ugyanis lavinát indíthat el: a közeljövőben sok demokrata vezető kimondhatja eddig csak szűk körben ismertetett elképzelését, hogy Clintonnéval elveszítenék a választást és a korábbi first lady a gyakorlatban nem is sokban különbözne George Bushtól. Nem mindenki örülne, ha Hillary Clinton megválasztásával tovább folytatódna a nem sok igazi politikai változást előrevetítő és már húsz éve tartó Clinton-Bush éra.

Obama is elsõ lehetne

Kennedy vezető beszédírója párhuzamokat vont a jelen és 1960 között, amikor egy változást ígérő fiatalos szenátor győzött az elnökválasztáson. "Kennedynek és Obamának is fantasztikusan lehengerlő a mosolya, ráadásul szerintem mindketten nagyon nyugodtak közönség előtt vagy a tévében" - magyarázta Sorensen, aki szerint a jó kiállás is mindkét poltikusnak előnyt jelent.

A párhuzamok sora a harvardi tanulmányokkal kezdődik, de Sorensen szerint az is szembetűnő, hogy Kennedy az Egyesült Államok első római katolikus elnöke lett, míg Obama az első feketeként költözhetne be a Fehér Házba. A párton belül is hasonló helyzetben vannak: az akkor még massachusetts-i szenátor Kennedyt fiatal korára és addig szokatlan hátterére hivatkozva a pártvezetés kezdetben elutasította, és Obamát is sok befolyásos demokrata a futottak még kategóriába sorolja.

Fontos a helyzetfelismerés

Sorensen hevesen elutasította a Clinton-kampány által folyamatosan hangoztatott vádakat, hogy Obama nem elég tapasztalt elnöknek. "Jól ítéli meg a helyzeteket, amit jól mutat, hogy még a harcok kezdete előtt ellenezte az iraki háborút" - mondta. Szerinte egy politikust leginkább a döntésein keresztül lehet megítélni: az 1962-es kubai rakétaválság idején Kennedy amerikai elnökként kényes helyzetbe került, de az egykori beszédíró szerint a megfelelő válaszokat adta a felmerülő problémás kérdésekre. "45 éves volt. Obama most 46, egy öreg szivar hozzá képest" - zárta le viccelődve a korkérdést Sorensen.

Sorensen már nem lát túl jól, de ennek ellenére amikor Obama valamelyik nagygyűlésén járt, akkor az üzenet, a természetes stílus és a légkör mind a 60-as évek kampányára emlékeztették. "Sok elsimerő sikolyt hallottam, azt hiszem fiatal lányoktól" - mondta, és azt is hozzátette, hogy a résztvevők szerinte lelkesedésükben ugráltak is. "Kennedy esetében az elvonuló gépkocsikonvoj mellett a fiatal lányok szinte repültek, csak hogy kilássanak a magasabbak feje mögül, amikor az elnök arra járt" - vont újabb párhuzamot az egykori tanácsadó.

Alapvetõ változás kell

Az elszántsága, hogy megváltoztatja az amerikai politikát a legfontosabb szempont, ami miatt az első ciklusos illinois-i szenátor Obama Sorensen szerint jó úton halad, hogy az új Kennedy legyen belőle. Sorensen szerint alapjaiban kell megváltozniuk a politikai játékszabályoknak: "Obama megválasztása nemcsak a játékosokat cserélné le Washingtonban, hanem az egész játékot újraírná."

A Clintonok mind a washingtoni belső körökhöz tartoznak, ezért tőlük nem várható el a szükséges megújulás. "Bill Clinton meggyőző szónok volt. Ha most itt lenne, akkor meggyőzne minket, hogy nincs igazam. De mi haszna volt ennek? Szomorú volt látni egy ilyen tehetséges elnököt, aki nem tett többet a gyakorlatban."

Sorensen ráadásul abban is biztos, hogy a korábbi first lady alul maradna az elnöki versenyben egy Rudy Giulianihoz hasonló republikánus jelölttel szemben. "Minden Clintonné mellett szól, de nagyon sokan egyszerűen nem szeretik. Már elegem van a vereségből" - tette hozzá. Szerinte nem olyan jelöltekre van szükség, akik a New York Times szerkesztőit akarják meggyőzni a programjaikkal. "Ezzel nem a választók szívére hatnak. Kennedynek sikerült a választók szívére hatnia. És Obamának is" - fejezte be Sorensen.