Csempészett Scud rakéták, észak-koreai legénység

2002.12.11. 10:14
Legalább kéttucatnyi Scud rakétát találtak spanyol haditengerészek azon a Koreából indult teherhajón, amely felségjel, és hivatalos papírok nélkül tartott Jemen felé.
A So-San nevű, felségjel nélküli hajó rakterében spanyol tengerésztisztek - a hivatalosan bejegyzett cementszállítmány mellett - 12 szétszerelt, konténerekbe csomagolt Scud típusú rakétát találtak. A terrorizmus elleni nemzetközi művelet részeseként két spanyol hajó járőrözik az Indiai-óceánon. A So-Sant a spanyol hadsereg a gyanúsnak minősülő hajók között tartotta számon, ezért állította meg hétfőn a spanyol Navarra fregatt Jemen partjaitól néhány száz kilométerre délkeletre.

A So-San először menekülni próbált, és csak a Navarra figyelmeztető lövései után tette lehetővé az ellenőrzést. A spanyol tisztek már az első konténerben legalább 12 nagy hatótávolságú, föld-föld típusú rakétát találtak - jelentette az EFE hírügynökség. A koreai legénységgel hajózó teherhajót a Navarra átadta a tengeri járőrök parancsnoki feladatait ellátó amerikai hatóságoknak.

Politika a tengeren

Amerikai katonai források szerint a hajó Észak-Koreából indult, a szállítmány úti célja feltehetően nem Irak, hanem Jemen volt - tudósított a CNN. Arra a kérdésre, hogy miért nem közvetlenül a partoknál tartóztatták fel a hajót, amikor már egyértelmű lett volna az úticél, az illetékes így válaszolt: "Két választásunk volt, vagy meghagyjuk a tagadás lehetőségét, vagy az orruk alá dörgöljük a dolgot." Az informátor ezzel arra utalt, hogy így a jemeni kormány hivatalosan még cáfolhatja, hogy ő rendelte meg a szállítmányt. Jemen kulcsszerepet játszik a terrorizmus elleni háborúban, ezért fontos a békés politikai viszony fenntartása az országgal.

Donald Rumsfeld, az Egyesült Államok védelmi minisztere egyébként már korábban is utalt arra, hogy Észak-Korea az egyik legnagyobb fegyvercsempész a világon. Fehér házi illetékesek szerint a jelenlegei esetben sincs semmi meglepő.