Észak-Korea újraindítja egyik atomreaktorát

2002.12.26. 13:40
Kim De Dzsung leköszönő dél-koreai elnök csütörtökön azzal vádolta meg Észak-Koreát: újfent szítja az "atomválságot" azzal, hogy egyik - korábban lezárt - atomreaktorába új fűtőelemeket szállított.
Az öt megawattos, grafitfékezésű reaktor a Phenjantól 80 kilométernyire északra lévő jongbjoni erőműben áll, és szöuli állítás szerint katonai célokra felhasználható plutónium előállítására is képes. Phenjan reaktorának újraélesztését a fenyegető áramhiánnyal indokolta.

Nukleáris töltet néhány hónapon belül

Kim elnök csütörtökön válságtanácskozásra hívta össze minisztereit, akik előtt sajnálattal állapította meg, hogy az északi országrész a vitás kérdések békés megoldását célzó nemzetközi erőfeszítések ellenére felújította nukleáris programját. Szakértői vélemények szerint Észak-Korea néhány hónapon belül nukleáris töltet gyártását is megkezdheti.

A hivatalából februárban távozó dél-koreai államfő leszögezte: Szöulnak vezető szerepet kell játszania az észak-koreai nukleáris katasztrófapolitika felszámolásában. Egyben arra szólította fel honfitársait: sohase tűrjék el, hogy az északiak atomfegyver kifejlesztésén mesterkedjenek. Dél-Koreának szorosan együtt kell működnie az Egyesült Államokkal, Japánnal és "más baráti országokkal", hogy elejét vegyék a helyzet elmérgesedésének - mondta az elnök.

Az elnök februárban lemond

Kim De Dzsung ötéves elnöki mandátuma februárban jár le. Államfői tevékenységének az egyik meghatározó eleme volt a két Korea közeledésének az előmozdítása, és az ő munkásságának is köszönhető, hogy 2000-ben létrejött a történelmi jelentőségű Korea-közi csúcstalálkozó. Úgy hírlik, utóda, Ro Mo Hjun is ezt az utat akarja járni, és eközben jó szóval rávenni Phenjant arra, hogy ne újítsa fel atomprogramját.

Leszerelt kamerák

A jongbjoni előkészületeket a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is megerősítette, jelezve, hogy Észak-Koreának egy-két hónapra van szüksége az atomreaktor újbóli üzembe helyezéséhez. A NAÜ-nek három megfigyelője van az észak-koreai városban.

A reaktoron kívül az észak-koreaiak eltávolították az ENSZ pecsétjeit és kameráit további három nukleáris létesítményből is: egy használt fűtőelemeket tartalmazó raktárból, egy újrafeldolgozó laboratóriumból és egy fűtőelemgyártó üzemből.

Felmondott szerződés

Phenjan a fenyegető áramhiánnyal indokolta a nukleáris programjának felújítását. Washington ugyanis felfüggesztette azokat az olajszállításokat, amelyek a jongbjoni erőmű leállítása okozta energia-kiesést voltak hivatva pótolni.

Előzőleg azonban Észak-Korea elismerte, hogy uránt dúsított. Ezért az USA érvénytelenítette az észak-koreai nukleáris program befagyasztásáról kötött 1994-es megállapodást. Washington közölte, hogy addig nem tárgyal Phenjannal, amíg az le nem állítja nukleáris programját.