Krakkóban SMS-ben terjedt a pápa halálhíre

2005.04.02. 23:52
A Mária-székesegyház harangjai szombat este tíz óra után kondultak meg. A pápa, aki kisebb-nagyobb megszakításokkal negyven évig Krakkóban élt, meghalt. Az Index tudósítása Lengyelországból.

Többen már a harangzúgás előtt könnyezve jöttek a templomhoz, II. János Pál halálhíre SMS-ekben pillanatok alatt elterjedt. A Rynek-Glowny teraszairól a vendégek sietve távoztak. A pincérek a székeket az asztalokra tették, gyertyát gyújtottak és nézték, hogyan telik meg a Mária-székesegyház előtti tér. A templom tornyából fekete szalaggal díszített lengyel zászlót lógattak ki.

Mécsesek Krakkóban
Gyűlnek a mécsesek
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Vatikáni hír utoljára 1978 október 16-án indított el hasonló zarándoklatot a városban. Váratlan szenzáció volt a szocialista Lengyelországnak, amikor a Szent Péter-bazilika előtt bejelentették, hogy Krakkó érsekét pápává választották.

"Úgy emlékszem, hogy a városban este terjedt el az örömhír. - mondja a Mária-székesegyház előtt 27 évvel ezelőtti eseményekre visszaemlékezve egy idősebb úr - Az utcára mentünk, a himnuszt énekeltük, és mindenfelé lengyel zászlók lobogtak. Olyan volt mintha megnyertük volna a labdarúgó világbajnokságot. És tudtuk, hogy a kommunizmusnak befellegzett."

A lengyelek is felkészültek a halálhírre, többeket mégis sokkszerűen ért a bejelentés. Egy fiatal lány sírógörcsöt kapott, ismeretlenek vigasztalták. Egy kopaszra borotvált fiatalember a templomban zokogott és halállal fenyegette az őt filmezőket.


Zokogó fiatalember
A tér virágárusainál szépen fogyott a rózsa és a tulipán. Ez utóbbiból vett egy szálat a huszonhat éves Jana. "Tudtuk, hogy már csak napjai lehetnek hátra - mondja - most megkönnyebbülést érzek, hogy véget értek a szenvedései."

Éjfél felé már jóval kevesebb ember van a téren, a templom bejáratánál viszont gyűlnek a mécsesek és virágok. Meghalt II. János Pál pápa, akiről a városban sokan úgy tartják, hogy Lengyelország neki köszönheti szabadságát.