Új ország született

2002.05.20. 12:55
Huszonöt évi indonéziai megszállás és 32 hónapos ENSZ-igazgatás után visszanyerte szabadságát Kelet-Timor, az egykori portugál gyarmat. Indonézia negyedszázadon keresztül brutálisan uralkodott a területen: a harcok, a járványok és az éhezés miatt kétszázezren haltak meg, míg végül 1999-ben a kelet-timoriak népszavazáson dönthettek a függetlenségről.
Kelet-Timor a XXl. század első új állama lett, amikor szombaton - helyi idő szerint - éjfélkor Kofi Annan, az ENSZ főtitkára hivatalosan is átadta a hatalmat a parlament elnökének, Francisco Guterresnek, aki kikiáltotta az ország függetlenségét. Ezután Xanana Gusmao megválasztott elnök letette a hivatali esküt.

Gusmao nyerte az elnökválasztást
A várakozásoknak megfelelően a kelet-timori szabadságharc élő legendája, Xanana Gusmao nyerte meg a szigetfélen április közepén megrendezett elnökválasztást. A választási bizottság szerdai közlése szerint Gusmao a szavazatok 82,69 százalékát hódította el, míg ellenfelére, Fancisco Xavier do Amralra a választók 17,31 százaléka szavazott. A részvételi arány 86 százalékos volt.

A népszavazás után vérengzésbe kezdtek a megszálló indonéziaiak

Az egykori portugál gyarmatot 1975-ben szállták meg az indonéz csapatok. Becslések szerint mintegy kétszázezer kelet-timori vesztette életét az indonéz megszállás alatt. Az erőszak elől több százezren elmenekültek, a többségük azóta hazatért. Kelet-Timor 1999-ben népszavazáson döntött a függetlenségről, azóta a terület ENSZ irányítás alatt állt - emlékeztet a BBC. A népszavazás után az indonéz hadsereg és a szövetséges miliciák lerombolták a terület infrastruktúráját és több ezer embert megöltek.

Az ünneplés katolikus istentisztelettel kezdődött, ahol megáldották az új országot. Az egyház központi szerepet játszott az indonéz megszállással szembeni ellenállásban. Kelet-Timor az ENSZ sikertörténete. Kevesebb mint három év alatt saját lábára állították a lerombolt országot.

Ünnepség diplomáciai viszálykodással

A világ több vezetője is részt vett a függetlenségi ünnepségen, köztük John Howard ausztrál kormányfő és Bill Clinton egykori amerikai elnök. Indonézia elnöke, Megawati Sukarnoputri ugyancsak jelen volt, annak ellenére, hogy több indonéz politikus is megpróbálta lebeszélni erről.

Az utolsó pillanatban diplomáciai vita fenyegetett, mivel az indonéz flotta hat hadihajót vezényelt ki Megawati elnök védelmére. Dzsakarta közlése szerint azért volt szükség a hajókra, hogy extra védelmet nyújtsanak az elnöknek. Végül a kelet-timori kormány tiltakozására a hajók elhagyták a partvidéket.