Lassan helyreáll a közlekedés Londonban

2005.07.08. 09:09
Nem sokkal éjfél után több londoni metróvonalon szinte teljesen helyreállt a forgalom. Három földalattin azonban csak korlátozásokkal járnak a vonatok, további két vonalon pedig egyelőre szünetel a közlekedés. Közben a brit rendőrség és a katonaság "a létező legintenzívebb" akcióban keresi az elkövetőket.
Bár folyamatosan nő a híradásokban az áldozatok száma – a milánói Corriere della sera adatai szerint jelenleg 52 halottról tud – az élet kezd visszaállni a régi rendbe. Az ausztrál kormányfő is úgy értesült, hogy 52 halálos áldozata

Képeink Londonból.
A 12 londoni metróvonal nagy részét megnyitották, csupán hármat – Circle, Hammersmith és City – nem adtak még vissza az utazóknak, ezek a tegnapi támadásban érintett földalatti-szakaszok. A BBC információi szerint a buszközlekedés is normalizálódott, viszont London forgalmi hatósága felszólította az utasokat, hogy nagyon figyeljenek, és tartsák kézben a csomagjaikat, azokat semmi esetre se tegyék le a földre.

Még érződik persze a tegnapi események hatásai is, a Corriere della sera tudósítása szerint a King’s Cross állomás környékén, ahol tegnap 22 ember vesztette életét, csak rendőrök és mentősök láthatók. Ugyanígy a belváros több utcája is le van még zárva.

Több helyütt metrópótlóbuszok szállítják az utasokat. Az illetékesek azt tanácsolták az embereknek, hogy csak szükség esetén menjenek be a belvárosba. A londoni hatóságok azon fáradoznak, hogy a nap folyamán teljesen helyreállítsák a város autóbuszközlekedését. A buszokat várhatóan csak a tegnapi robbantások helyszínénél terelik el.

Megkezdődött a hajsza

A brit rendőrség továbbra sem tudja, hogy ki a felelős a merényletsorozatért, de vizsgálja azt a bejelentést, amelyben egy eddig ismeretlen, magát az al-Kaida európai szárnyának nevező csoport vállalta a terrortámadást. A rendőrség és a biztonsági szolgálatok "a létező legintenzívebb" akciót indítják annak érdekében, hogy törvény elé lehessen idézni a Londonban elkövetett csütörtöki merényletsorozat elkövetőit - mondta a brit kormányfő.

Rendkívüli ülésre hívták össze a NATO nagyköveti tanácsát a londoni terrormerényletek miatt. Az ülés péntek délelőtt lesz a szövetség székhelyén, s ezt követően Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart. A tanácskozáson azt vitatják meg, hogy a katonai szövetség milyen lépeseket hozhat a terrorizmus elleni hatékonyabb fellépés érdekében.