Bush tudhatja, ki buktatta le a CIA ügynökét

2005.12.15. 11:57
Újságírók faggatása helyett az amerikai elnököt kéne megkérdezni arról, ki buktatta le a CIA egyik ügynökét, véli a botrányt kirobbantü Robert Novak. Az újságíró biztos benne, hogy Bush tudja, ki szivárogtatta ki Valerie Plame valós identitását.

George W. Bush elnököt kéne megkérdeznie azoknak, akik ki akarják deríteni, melyik fehér házi tisztviselő buktatta le Valerie Plame-t, az amerikai kormány iraki fegyverekről szóló hírszerzési dossziéját bíráló Joseph Wilson a CIA alkalmazásában álló feleségét, véli Robert Novak. A titkosügynök valódi identitását elsőként leleplező konzervatív publicista szerint "Bushnak tudnia kell, ki volt a szivárogtató" - írja a Newsobserver.com.

A kémbotrányba eddig Lewis "Robogós" Libby, Dick Cheney alelnök kabinetfőnöke bukott bele, akit több újságíró is értesülése forrásaként nevezett meg. A botrány kirobbantó Novak azonban nem tőle szerezte értesüléseit. Hogy kitől, azt nyilvánosan nem vallotta be. A nyomozókkal azonban együttműködhetett, legalábbis a Plame CIA-s kapcsolatait megszellőztető újságírók közül egyedüliként őt nem kellett bírósági idézéssel és börtönfenyegetéssel a tanúk padjára kényszeríteni.

A republikánusok jobbszárnyával szimpatizáló Novak szerint amúgy Plame lebuktatását csak a baloldal fújta fel, de ehhez a kormányzat stratégiai hibái is hozzájárultak. A Fehér Ház különleges ügyészt bízott meg az eset kivizsgálásával, ezze Novak szerint a kormány "elvesztette a kontrollt az események fölött".

A kémbotrány ügyében nyomozó Patrick Fitzgerald különleges ügyész eddig csak "Robogós" Libby ellen emelt vádakat, a Fehér Ház volt főstratégáját összesen akár harminc év börtönre is ítélhetik az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt. Fitzgerald a vádemeléssel nem zárta le a nyomozást, tovább folytatta vizsgálatát Karl Rove-val, Bush személyi főtanácsadójával és a republikánus választási sikerek kovácsával szemben is.