Bushnak van oka elmenni az olimpia megnyitójára

2008.07.06. 11:42
Néhány nappal az amerikai elnök után a japán kormányfő is bejelentette, részt vesz az olimpia megnyitóján. Fukuda Jaszuo a bejelentés előtt röviden tárgyalt Georg Bushsal, aki csak most indokolta meg részvételét.

A japán kormányfő is részt vesz a pekingi olimpia megnyitó ünnepségén, augusztusban. Ezt maga Fukuda Jaszuo jelentette be vasárnap, az amerikai elnökkel folytatott rövid megbeszélése után, a George Bush-sal közösen tartott sajtóértekezletén.

Az amerikai elnök alig néhány napja közölte, hogy elmegy Pekingbe, az olimpia megnyitó ünnepségére, most pedig megindokolta a döntését. George Bush úgy fogalmazott, hogy ha nem venne részt a megnyitón, azt "a kínai nép sértésként értelmezhetné és ez még nehezebbé tenné, hogy őszintén tárgyalhassunk a kínai vezetőkkel".

A legfejlettebb államok és Oroszország vezetőinek hétfőn, Japánban kezdődő csúcstalálkozója előtt Bush és Fukuda különtalálkozóján elsősorban az észak-koreai atomprogramról és az emelkedő olajárakról volt szó, de a két vezető nem részletezte megbeszélésüket.