Kedden buktathatják meg a litván államfőt

2004.04.01. 19:36
Kedden megbuktathatja a litván államfőt az ország parlamentje. A populista Paksas választási kampányát orosz maffiózók támogatták, az elnök a vádak szerint a nemzet biztonságát veszélyezteti. Leváltása után hatvan nappal új választást kell tartani, melynek fő esélyese megint csak Paksas.
Meghívta a parlament hétfői ülésére Rolandas Paksas államfőt Arturas Paulauskas házelnök. A hétfői ülésen a populista politikus visszahívásáról döntenek. A maffiaügyekbe keveredett államfőt akár már kedden megbuktathatják.

Három vádpontban bűnös

Rolandas Paksas
A parlamenti döntést a litván alkotmánybíróság szerdai ítélete tette lehetővé, a legfőbb bírói testület a benyújtott hat vádpontból háromban is bűnösnek találta az államfőt. Litvánia történetének legsúlyosabb politikai botránya tavaly novemberben tört ki, amikor is a titkosszolgálat leleplezte az elnök maffiakapcsolatait.

Paksas választási kampányának Jurij Boriszov volt a fő támogatója. Boriszov az orosz nemzetbiztonsági szervek szerint a maffia egyik fedővállalkozásának vezetője. Paksas a szolgálataiért cserébe államfői hatalmával visszaélve jogellenesen litván állampolgárságot adott az orosz mágnásnak.

Újra nyerhet

Az elnököt államtitkok kiszivárogtatásával és több állami intézmény munkájának akadályozásával is vádolják. Paksas már vilniusi polgármesterként is több vitatott ügybe belekeveredett.

Paksas megbuktatása esetén hatvan napon belül új választásokat kell kiírni. A választásoknak azonban a máris populista igérgetőkampányba kezdő Paksas a fő esélyese.