Rohamra indult Gázában a Hamasz

2007.06.12. 14:17
Miután a Hamasz-vezér Haníje és a fatahos elnök Abász házát is támadás érte, már mindkét párt nyílt polgárháborúról beszél. A Hamasz Gázában ultimátumot adott és rohamra indult, egyes hírek szerint már az övezet kétharmadát ellenőrzi.

Támadást indítottak a Hamasz fegyveresei a rivális palesztin mozgalom, a Fatah biztonsági erőinek egyik gázai bázisa ellen. A két csoport között egész nap összecsapások voltak, a Hamasz fél órával a támadás előtt ultimátumot intézett Mahmúd Abász palesztin elnök mozgalmához, amiben gázai kivonulásra szólították a csoportot.


Polgárháborús helyzet

A Haaretz palesztin rádiókra hivatkozó jelentése szerint a Hamasz az ultimátum lejárta után valóban rohamra indult, a Gázai övezet északi és középső részét már ellenőrzése alá is vonta. A megerősítetlen jelentések szerint a déli Hán Junisz városában is elfoglalták már a Fatahhoz hű biztonsági erők egyik bázisát.

Polgárháború

A Hamasz és a Fatah hónapok óta kisebb-nagyobb intenzitással zajló összecsapásaiban kedden fordulat állt be. Mind a Hamasz-vezér miniszterelnök Iszmail Hánije, mind a fatahos elnök, Mahmúd Abbász rezidenciáját rakétatalálat érte.

Napközben folytatódtak az összecsapások, amiben a Haaretz értesülései szerint egy nap alatt tizenheten vesztették életüket. A Hamasz hétfőn és kedden három gázai kórházat is ellenőrzése alá vont.

A rivális csoportok között immár szinte lehetetlen közvetíteni. A Haaretz beszámolója szerint kedden mindkét szervezet a weboldalán és a tagjainak küldött sms-ekben is a rivális csoport harcosainak és vezetőinek a likvidálására szólított. Az összecsapásokat már mindkét oldal nyílt polgárháborúként értékeli.