Szilárda
0 °C
6 °C

Egymást lövik a rivális palesztin szervezetek

2007.06.12. 07:06
Kölcsönös támadás érte kedd hajnalban az ellenlábas szervezetek vezetőit. A palesztinok június 7. óta hadakoznak egymással, a Hamász és a Fatah tagjai közül eddig 21-en haltak meg.

Rakétát lőttek kedden hajnalban Iszmáil Haníje palesztin kormányfő házára, de a politikus és családja sértetlen maradt. A lövedék csupán anyagi károkat okozott a Hamász-miniszterelnöknek Gáza város külterületén lévő házában. Haníje és családja a támadás idején otthon tartózkodott.

A Hamász egyik internetes oldala a kormányfő elleni gyilkossági kísérletnek minősítette az akciót. A szervezet szóvivője azzal vádolta a rivális Fatahot, hogy a különböző intézményeket vette célba és így akarja aláásni a Hamász-kormányt.

Három aknalövedékkel célozták meg kedd hajnalban Mahmúd Abbász palesztin elnök gázai házát. A támadást, amely nem okozott személyi sérülést, nem sokkal azután hajtották végre, hogy rakétagránátot lőttek Iszmáil Haníje palesztin kormányfő szintén gázai házára. Abbász egyben a Hamásszal rivális Fatah vezetője is.

Tizenötre emelkedett keddre virradóra a halálos áldozatok száma a Gázai övezetben az ellenlábas palesztin szervezetek közötti összecsapásokban. Az Iszmáil Haníje kormányfő vezette radikális Hamász és a Mahmúd Abbász elnökhöz hű, mérsékeltebb Fatah ellenségeskedéseiben az északi Bét-Hanúnban, Bét Lahíjában és Gázavárosban haltak meg az áldozatok.

Három sebesülttel egy kórházban végeztek. Ezeket az áldozatokat egy bét-hanúni gyógyintézetben ápolták, és az ismeretlen fegyveresek ott lőtték le őket. Bét Lahíjában a Fatah fegyveres szárnya, az Al-Aksza Mártírjai Brigádok egyik helyi parancsnokát lőtték szitává háza közelében. A június 7-én kezdődött palesztinok közti harcokban eddig 21-en vesztették életüket.