Szíria elkeseredetten cáfol

2003.04.17. 10:39
Az amerikaiak szerint Szíria menedéket nyújt a Huszein-rezsim tagjainak, de Damaszkusz ezt továbbra is tagadja. A The Times brit napilap szerint az amerikai egységek Szíriába is behatolnának, hogy elfogják Huszeint, vagy titkosszolgálatának vezetőjét. Colin Powell amerikai külügyminiszter szerdán jelentette be: tervezi, hogy Szíriába látogat.
Powell arra számít, hogy "nyílt és előremutató" tárgyalásokat folytathat Basar Assszad szír kormányfővel. A külügyminiszter azt azonban nem közölte, hogy a látogatásra mikor kerül sor. A CNN hírtelevízió műsorában megszólaló Rosztom al-Zubi washingtoni szír nagykövet üdvözölte az amerikai külügyminiszter tervét. A nagykövet szerint a látogatás ötlete "egy helyes irányba mutató lépés a párbeszéd megindításához".

Hidzsázi Szíriában?

Hétfőn Powell még Szíriát sújtó szankciókat helyezett kilátásba, Bush elnök pedig vegyi fegyverek birtoklásával is megvádolta Szíriát. A Bush-kormányzat azonban sietett leszögezni, hogy egyelőre nem készülnek háborúra az ország ellen. Vasárnap George Bush amerikai elnök óvta Szíriát attól, hogy menedéket nyújtson a Huszein-rezsim tagjainak. Amerikai illetékesek állítják, hogy Huszein titkosszolgálatának vezetője és volt tunéziai nagykövet, Faruk Hidzsázi diplomáciai útlevele segítségével Szíriába érkezett kedden. Hidzsázit az amerikaiak azzal vádolják, hogy ő volt az egyik kitervelője az idősebb Bush ellen 1993-ban végrehajtott sikertelen merényletnek. Damaszkusz azonban továbbra is azt állítja, hogy sem a háború alatt, sem utána nem fogadta be az iraki diktátort, vagy annak embereit, Hidzsázi belépési kérelmét is elutasították.

Mindenáron Huszeint

Powell nyilatkozata szerint az Egyesült Államok információkkal látta el Szíriát a Huszein-rezsim körözött személyeiről, hogy hatékonyabbá tegyék felkutatásukat. Ugyanakkor a The Times információ szerint az amerikai különleges alakulatok Damaszkusz engedélye nélkül is belépnének az ország területére, hogy elfogják a keresett személyeket. A kiszivárogtatott tervet brit katonai illetékesek máris erősen bírálták.