Prodi: El kell kerülni a xenofób túlkapásokat

2007.11.05. 11:34
Szükség van szabályokra, de nem xenofób túlkapásokra, írta Romano Prodi olasz miniszterelnök nyílt levelében. Megjegyezte, hogy a román kormányfő hangjából is szégyen csengett ki, ennek ellenére nem akar egy egész népet büntetni egy egyén vagy egy kisebbség miatt. „Az idegengyűlölet és az intolerancia nem tartozik értékeinkhez, kultúránkhoz” – fogalmazott Prodi.

A közbiztonságot fenyegető európai uniós állampolgárok kitoloncolására vonatkozó dekrétum igazságos, de kötelezettségekkel is jár a hatóságok számára. Szükség van szabályokra, de nem xenofób túlkapásokra, írta Romano Prodi olasz kormányfő az Il Messaggero című római lap hétfői számában megjelent nyílt levelében.

A lap első oldalán közölt levélben a miniszterelnök leszögezi, Giovanna Reggiani meggyilkolása mindenkit megrázott, de a család reagálása "nagy fokú civil és erkölcsi érzékenységről" tanúskodott. "Ugyancsak megaláztatás és szégyen csengett ki Calin Popescu Tariceanu román kormányfő szavaiból, akivel az elmúlt napokban többször is beszéltem, a bűntény miatt, amely egy honfitársát sározta be.

Romano Prodi, olasz miniszterelnök

A románok rendőröket küldenének

Bukarest közben a románok elleni atrocitások megakadályozását kérte az olasz hatóságoktól. Élesen elítélte az olaszországi románok elleni erőszakos cselekményeket és az emberi jogaikat sértő, bujtogató megnyilatkozásokat Basescu is, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a felelősség mindkét országot terheli. Erőteljesen szorgalmazta az olasz és a román hatóságok közötti összefogást e jelenség visszaszorítására.

A Cotidianul című napilap szerint Románia olaszországi és vatikáni nagykövetségét és más intézményeket a hétvégén telefonos fenyegetések érték. "Kifelé veletek, cigány népség" - mondta állítólag az egyik telefonáló.

Calin Popescu Tariceanu kabinetje hétfőn éppen azért ült össze, hogy orvosolja a helyzetet. A kormány igazságügyi, konzuli és rendfenntartói szinten egyaránt együttműködést szorgalmaz az olasz hatóságokkal. Ennek keretében már küldött rendőri szakértőket Olaszországba, de azt tervezi, hogy román rendőröket is odautaztat.

Segítség a visszailleszkedéshez

A románok védelmére kidolgozandó intézkedéscsomag keretében Bukarest konzuli és jogi segítséget készül nyújtani a kiutasítandó román állampolgároknak, és szociális jellegű lépéseket is akar tenni. Az olasz hatóságokat felkéri, hogy ilyen jellegű intézkedésekkel ösztönözzék a bevándorlók - különösen a romák - beilleszkedését a társadalomba. Románia egyúttal az önként hazatelepülni kívánók számára munkalehetőségeket próbál teremteni, hogy könnyebb legyen a visszailleszkedés.

A román sajtó szerint Adrian Cioroianu külügyminiszter azt indítványozta, indítsanak románokat népszerűsítő kampányt Olaszországban, hogy az ottani közvéleménnyel megismertessék azokat a nagy nevű románokat, akik a kulturális vagy a sportéletben jelentős eredményeket értek el. Csaknem ötven-száz ma is élő személyiségről vagy régebbi korok hírességeiről van szó, mint amilyen Mircea Eliade és Emil Cioran, a két nagy gondolkodó, valamint Constantin Brancusi egykori szobrász.

Olaszországnak kellenek a románok

Ugyanakkor legitim az a követelés is, hogy figyeljenek mindazokra, akik elhagyják országukat reményekkel és várakozásokkal telve, hogy munkájukkal az olasz gazdaságot erősítsék" - hangsúlyozta Prodi. Hozzátette, az olaszországi bevándorlók nélkül Itália élete "nemcsak éjszaka állna meg, hiszen közülük sokan éjszakai műszakokat vállalnak, hanem nappal is."

Az olasz miniszterelnök figyelmeztet, ki kell elégíteni az állampolgárok nagyobb közbiztonságra való igényeit, de ugyanígy biztosítani kell a bevándorlóknak az emberi léthez méltó körülményeket. A közbiztonságra veszélyes uniós állampolgárok kitoloncolását célzó rendelet éppen ezért jogos, de kötelezettségekkel is jár. Például jobban meg kell szervezni az együttműködést a román hatóságokkal a bevándorlók ügyében, a bűnöző elemek kiszűrésében. Ez utóbbiak közé sorolta a két ország rendőrségének együttműködését Románia nyugati határa neuralgikus pontjainak, valamint Itália északkeleti határának fokozottabb ellenőrzésében.

"Nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy egész népet bűnösnek tekintsünk egy egyén vagy egy kisebbség miatt. El kell kerülnie a xenofób túlkapásokat, mert az idegengyűlölet és az intolerancia nem tartozik értékeinkhez, kultúránkhoz" - írta Romano Prodi, aki szerint egyre inkább úgy kell tekinteni a legális bevándorlásra, mint demográfiai forrásra, mint az olasz gazdasági és szociális rendszert fenntartó erőre.

Barátnak tekinti

Az olasz miniszterelnök végezetül arról írt, hogy "helyes volt Romániát befogadni Európába". "Románia baráti ország, és nem engedhetjük meg, hogy egyfelől egy bűnöző kisebbség, másfelől az idegengyűlölet tönkretegye ezt a barátságot és együttműködést, amelyből mindkét nép sokat nyerhet" - hangsúlyozta Prodi.