Huszonhárom halott az iraki merénylethullámban

2006.02.20. 13:48
Megvonhatja az Iraknak nyújtott támogatást az Egyesült Államok, ha vallási-etnikai alapon elkülönülő kormány alakul Irakban. Az amerikaiak bagdadi nagykövete szerint nem támogatnák tovább a fegyveres erők kiképzését, ha azokat szektariánus vezetők irányítják. Irakban közben folytatódott a vallási és etnikai ellentéteket élező erőszak, hétfőn 23-an vesztették életüket támadásokban.

Megvonhatja az Iraknak nyújtott újjáépítési támogatásokat az Egyesült Államok kormánya, ha a decemberi választásokat megnyerő iszlámista síita pártok szektariánus kormányt alkotnak a kurd pártokkal és a szunnitákat kihagyják a hatalomból, írja a BBC. Zalmay Hhalilzad, az USA bagdadi nagykövete követelte, hogy az iraki fegyveres erőket felügyelő belügy- és védelmi minisztérium élére széles körben elfogadott, a vallási alapon szerveződő félkatonai csoportokhoz nem köthető politikusokat nevezzenek ki.

Nem fizetnek szektáknak

"Az amerikai adófizetők elvárják, hogy pénzüket helyes célokra költsék. Nem engedhetjük meg, hogy az amerikai emberek pénzéből szektás milíciákat tartsanak fent" - nyilatkozta ritka sajtótájékoztatóinak az egyikén. Az amerikai kormány a decemberi választások előtt a világi síita Ijád Alávi vallási csoportokat átfogó koalíciójának győzelmében reménykedett, de az amerikaiak idején átmeneti miniszterelnöknek is kinevezett politikus pártja leszerepelt a szavazáson, csupán 25 helyet szerzett a törvényhozásban.

A választásokat a vallásos síiták koalíciója szerezte meg, bár most, hogy a szunniták a januári választásokkal szemben nem bojkottálták a szavazást, nem kerültek abszolút többségbe. Eddigi koalíciós partnerükkel, a nacionalist kurd koalícióval azonban kormányon maradhatnak.

Síita bosszú

Az ideiglenes kormány egy éves regnálása alatt a pártkötődésű milíciák gyakorlatilag átvették a rendőrség szerepét. A szunniták panaszai szerint a síita félkatonai brigádok a többségében szunnita lázadók elleni harcra hivatkozva szisztematikusan zaklatják az országot Szaddám alatt - illetve azt megelőzően a királyság és a brit fennhatóság idején is - uraló szunnita kisebbség tagjait.

A szunnita lázadók al-Kaidával kapcsolatban álló része válaszul terrorkampányt folytat a síiták ellen, mivel reményeik szerint a vallási feszültség polgárháborúig lenne fokozható. A lázadók Szaddám-párti része az irakiak elleni erőszak miatt szakított is az al-kaidásokkal.

Merénylethullám

Hétfőn egyébként a vallási és etnikai megosztottság keretében folytatódott az erőszak Irakban. Bagdad egyik síita városrészében, Kadimíjában egy öngyilkos merénylő egy kisbuszt robbantott fel, legalább tizenketten életüket vesztették. A BBC helyszíni beszámolója szerint a roncsból a felismerhatetlenségig összeéget testeket tudtak csak kiszedni.

Moszulban a kurdok ellen követtek el támadást. A merénylő megreggelizett egy helyi étteremben, majd távozása előtt bombát helyezett el a pult alatt. A merényletben öten vesztették életüket, köztük egy rendőr. Bagdadtól északra egy építőanyagot szállító teherautókonvojt ért támadás. A rakétagránátok öt sofőrt gyilkoltak meg, jelentette a BBC.