Pár órán múlhatott Szaddám elfogása

2003.07.29. 10:11
Kis híján elfogták Szaddám Huszeint hétfőn - állította a CNN-en az amerikai külügyminiszter-helyettes. Szavait alátámasztja, hogy a hétfői tikriti rajtaütések folytatásaként hajnalban elfogták a diktátor egyik testőrét. Az amerikaiak, saját katonáik védelmében, "habozás nélkül" végeznének a diktátorral.
Alig néhány órán múlt, hogy nem sikerült hétfőn elfogni Szaddám Huszein iraki diktátort - jelentette ki az CNN-nek Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes. Huszein "nem bin Laden, nincs hozzászokva, hogy a vadonban éljen" - adott hangot bizakodásának Armitage. A diktátor az 1991-es öbölháború idején gyakorlatilag naponta változtatta lakhelyét, ez mindenesetre ellentmond a külügyminiszter-helyettes derűlátásának.

A testőre már megvan

A diktátor felkutatására indított tikriti rajtaütések során több láda fegyvert foglaltak le. Kedd hajnalban elfogták a bukott diktátor egyik testőrét, "közeli munkatársát" is, ahogy a 4. gyalogsági hadosztály szóvivője nevezte. Huszein klánja Tikritből származik, a szunnita város a diktátor fő bázisa volt.

Az amerikaiak egyébként "habozás nélkül" megölnék Huszeint, ha elfogásakor amerikai katonák életét veszélyeztetné - mondta el a külügyminiszter-helyettes. Donald Rumsfeld védelmi miniszter már a múlt héten a harctéri parancsnokokra bízta annak eldöntését, élve vagy halva fogják el az iraki vezetőt.

Aktivizálódhat a Hezbollah

Bár Huszein "napjai meg vannak számlálva" az amerikaiaknak jelentős problémát okozhatnak a Baath párti "elemek" és a "kívülről beszivárgó terroristák" - nyilatkozta Armitage a CNN-nek. A külügyminiszter-helyettes szerint bizonyos jelek arra utalnak, hogy a libanoni síita Hezbollah is az "amerikai érdekeknek ártó" akciókra készül.