Nem engednek a palesztin zsarolásnak

2006.06.27. 06:28
Abasz elnök palesztin biztonságiakat küldött Gázába az elrabolt izraeli tizedes felkutatására, de a határon már csatasorba rendeződtek az izraeli páncélosok. A palesztinok barrikádokat emelnek, a terroristák négyszáz fogoly szabadon bocsátását követelik.

Nem enged a palesztin terroristák zsarolásának és nem bocsájt szabadon mintegy száz bebörtönzött palesztin nőt és háromszáz fiatalkorút Izrael. A szélsőségesek egy a hétvégén elrabolt izraeli tizedes szabadon bocsátását ígérték cserébe.

Benne lehet a Hamasz is

Salit tizedest, akit egy alagútrendszeren hurcoltak Gázába, feltehetően három palesztin terrorcsoport, köztük a kormányzó Hamasz katonai szárnya összehangolt akcióval rabolhatta el. A tizedes kiszabadítására Izrael katonai akciót tervez, Gáza határánál már csatasorba is álltak a páncélosok.

A másik oldalon a palesztinok barikádokat emeltek az utakon.

"A foglyok szabadon engedésének kérdése egyáltalán nincs az izraeli kormány napirendjén" - vetette el a palesztinok zsarolását Ehud Olmert izraeli kormányfő hétfőn Jeruzsálemben. "Közeledik az ideje egy átfogó, kemény, súlyos izraeli műveletnek. Nem fogunk örökké várni" - tette hozzá fenyegetően.

Maguk akarnák megoldani

Mahmud Abasz palesztin elnök és Iszmail Hanije miniszterelnök hétfő este Gázában ismét találkoztak, hogy megtárgyalják az izraeli katona felkutatásának lehetőségeit. Abasz korábban arra utasította a biztonsági szolgálatokat, hogy indítsanak átfogó műveletet a Gázai övezetben Gilad Salit megtalálására.

A palesztin elnök arról biztosította az izraeli hatóságokat, hogy az elrabolt katona ügye 24 órán belül megoldódik, jelentette az izraeli televízió hétfő este "megbízható forrásokra" hivatkozva.

Közben a Népi Ellenállási Bizottságok bejelentette, hogy egy másik izraelit, egy telepest is elrabolt a megszállt Ciszjordániában. Az izraeli hadsereg szóvivője Tel-Avivban azt mondta erre, hogy vizsgálják a bejelentés hitelességét, de egyelőre nem tudják megerősíteni azt.