Olasz papot öltek Törökországban

2006.02.06. 17:45
Mellövéssel végeztek egy olasz katolikus pappal Törökországban. A rendőrség egy tinédzserre gyanakszik.

Agyonlőttek egy olasz katolikus papot a kelet-törökországi Trabzon városában. A rendőrség egy helyi tinédzsert gyanúsít a gyilkossággal, akit több szemtanú is menekülni látott a helyszínen, jelentette a BBC. A rendőrség fantomképet tett közzé a 61 éves olasz lelkész, Andrea Santoro gyilkosáról. A pap templomában imádkozott, amikor a suhanc agyonlőtte. A török média korábban tévesen Santaro néven azonosította az áldozatot, és az első jelentések még arról szóltak, hogy a templomból kilépve lőtték mellbe.

Valószínűleg magányos fegyveres műve volt az olasz katolikus pap meggyilkolása a Fekete-tenger partján fekvő Trabzonban - közölték hétfőn török vezetők, akik nem titkolták aggodalmukat, hogy a lelkész lelövése összefüggésben állhat a Mohamed-karikatúrák miatt az egész iszlám világon átsöprő felháborodási hullámmal. "Határozottan elítéljük az incidenst... Úgy gondoljuk, hogy magányos tettes műve volt. Indítéka idővel napvilágra kerül" - jelentette ki Abdullah Gül török külügyminiszter újságírók előtt.

Nem fogadható el

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök összekapcsolta a gyilkosságot a Mohamed prófétáról először egy dán napilapban megjelent, majd több más európai újságban is közölt gúnyrajzokkal, mondván: mindkettő az intolerancia példájának tekinthető. Rendkívül sajnálatosnak nevezte a gyilkosságot, különösen a legutóbbi dániai fejlemények tükrében. Hangsúlyozta: "semmiképpen sem fogadható el, hogy valaki azért lépjen be egy imaházba, hogy megöljön egy papot".

A BBC jelentése szerint egyelőre nem tudni, hogy a gyilkosságnak köze van-e az iszlám világban nagy felháborodást kiváltó dán karikatúrák elleni tiltakozásokhoz. Törökországban az elmúlt napokban a többi muzulmán országhoz hasonlóan tüntetéseken tiltakoztak a Mohamed prófétát gúnyoló karikatúrák miatt. A török kormány elítélte a képeket, de egyben nyugalomra is szólított.

A karikatúrákat Bartolomeo konstantinápolyi pátriáka, aki a görögkeleti egyház mellett az összes nem muzulmán pap tevékenységét is felügyeli az országban, szintén elítélte a gúnyrajzokat.

Olasz lapok szintén leközölték a gúnyrajzokat, kiállva a szólásszabadság demokratikus normája mellett.