Saron kómája miatt nem kell börtönbe vonulnia fiának

2006.02.14. 15:25
Édesapja állapotára való tekintettel nem kell börtönbe vonulnia Omre Saronnak, akit okirathamisítás, hamis tanúzás és a pártfinanszírozási törvények megsértése miatt ítélt el a bíróság.

Kilenchavi börtönbüntetésre ítélte egy tel-avivi bíróság kedden Ariel Saron izraeli miniszterelnök fiát. Omri Saron bűnösnek vallotta magát törvénytelen pénzgyűjtésben édesapja politikai kampányához.

Apja még kómában

Omri Saron novemberben ismerte be bűnösségét okirathamisításban, hamis tanúzásban és a pártfinanszírozási törvények megsértésében. A büntetést nem kell azonnal leülnie, tekintettel arra, hogy apja a január 4-én kapott súlyos agyvérzés óta kómában fekszik egy jeruzsálemi kórházban.

Omri Saron január első hetében lemondott parlamenti mandátumáról az ellene folyó bírósági eljárás miatt. Omri Saron a jobboldali Likud képviselője volt a kneszetben, amiből apja időközben kilépett, hogy Kadima néven új centrista pártot hozzon létre.

Omri Saron ellen tavaly augusztusban emeltek vádat az izraeli választási törvény megsértése, csalás, hamis tanúzás és hivatali hatalommal való visszaélés miatt. A vád szerint apja egyik fő politikai tanácsadójaként fiktív cégeket hozott létre Ariel Saronnak a Likud elnöki tisztsége elnyeréséért indított 1999-es kampánya finanszírozására. Az izraeli főállamügyész bizonyítékok hiányára hivatkozva döntött úgy, hogy Ariel Saron ellen nem emel vádat.