Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szélütést kapott Saron

2005.12.18. 21:57
Enyhébb szélütést kapott vasárnap este a hetvennyolc éves Ariel Saron izraeli miniszterelnök. Orvosai szerint élete nincs veszélyben, de több vizsgálatot kívánnak elvégezni rajta, így az éjszakát kórházban tölti. Közben szélsőségesek azért kezdtek imádkozni, hogy Saron már ne térhessen vissza a kormányfői székbe.

Kórházba tölti az éjszakát az izraeli miniszterelnök, aki vasárnap este lett rosszul, és ezért a jeruzsálemi Hadassza Ein Kerem klinikára szállították - közölték orvosai, akik azt is hangoztatták, hogy Ariel Saron állapota javul, enyhe mértékű szélütést szenvedett, élete nincs veszélyben.

A 78 éves politikuson azonban több vizsgálatot el kívánnakvégezni, de valószínűleg hamarosan távozhat a kórházból - közölte a gyógyintézet igazgatója. Saron kórházba szállítása közben rövid időre eszméletét vesztette, de már teljes mértékben magához tért, beszélgetett orvosaival és két fiával, Giladdal és Omrival is, akik meglátogatták apjukat.

A kormányfőt akadályoztatása esetén Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes helyettesíti. Szélsőséges ortodox zsidók Saron rosszullétének a hírére a zsinagógákban közös imádkozásba fogtak azért, hogy a kormányfő ne foglalhassa el ismét hivatalát.

A szélsőségesen arabellenes Kah mozgalom egyik képviselője úgy vélte: Saron lelkén zsidók ezreinek boldogtalansága szárad, hiszen őt a terheli a felelősség azért, hogy nemrégiben mintegy 8 ezer zsidót telepítettek ki a Gázai övezetből.