Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Jeruzsálem annektálásán dolgozik Izrael

2005.11.25. 12:05
Megváltoztathatatlan helyzetet akar teremteni Jeruzsálemben Ariel Saron kormánya, vélik brit diplomaták. Izrael zsidó telepekből álló gyűrűt vont a város köré, elszakítva azt a palesztin hátországtól. A várost az izraeliek és a palesztinok is fővárosuknak tekintik.

Jeruzsálem arab többségű keleti részének annektálására készül Izrael a brit külügyminisztérium titkos elemzése szerint, írja a Guardian. A lap birtokába került titkos dokumentumot a jeruzsálemi brit konzuátus munkatársai készítették az EU soros elnökségét is betöltő brit kormány számára.

Körbezárták

A jelentésben foglaltak szerint Ariel Saron és kormánya telepítési politikájával és a biztonsági kerítés építésével is meg akarja szüntetni Kelet-Jeruzsálem és a környező arab települések, mint Ramallah és Betlehem kapcsolatát. A telepítési program most zajló szakaszában több ezer otthont hoznának létre Jeruzsálem és a legnagyobb ciszjordániai zsidó telep, Maéle Adumin között, ezzel teljesen elzárnák a palesztin többségű városrészeket Ciszjordánia többi részétől - ellehetetlenítve ezzel a város Izrael és a majdani palesztin állam közötti megosztására vonatkozó terveket.

A brit diplomaták szerint a kelet-jeruzsálemi palesztinokat sújtó utazási korlátozások pedig azt a célt szolgálják, hogy a palesztin lakosság aránya ne haladhassa meg a harminc százalékot a városban - ami újabb érv lehet Jeruzsálem megosztása ellen.

Kész helyzetet teremtettek

A brit vélemények szerint a Ciszjordánia határai mentén épülő biztonsági kerítés is Jeruzsálem megtartását célozza. Ha a kerítés a jelenlegi nyomvonalon, palesztin földek kisajátításával épül tovább, a jövőben legfeljebb erőszakos kiteleítésekkel lehet majd újrarajzolni, azaz gyakorlatilag kész helyzet elé állítaná a béketárgyalásokon egyeztető nagyhatalmakat.

A brit diplomaták szerint az izraeli politika nem csak a békefolyamatot veszélyezteti, de radikalizálhatja Jeruzsálem amúgy mérsékelt palesztin lakóit is.

Izrael nem is cáfolja Jeruzsálemre vonatkozó terveit. "Jeruzsálem az ország oszthatatlan fővárosa" - jelentette ki Mark Regev, az izraeli külügyminisztérium szóvivője. Ugyanakkor elismerte, hogy a város státusa a béketárgyalások fontos kérdése. Tény az is, hogy Ehud Barak 1999-ben tett békeajánlatában eddig példátlan módon felajánlotta a város megosztását, Jasszer Arafat azonban lesöpörte az asztalról a javaslatot, majd hamarosan a második intifáda kirobbantása mellett döntött.

Olaszország elhallgattatta a briteket

A brit diplomaták meglepően éles kritikáját az EU külügyminisztereinek tanácskozására készítették, a jelentés elfogadását Olaszország - Izrael legközelibb európai szövetségese - akadályozta meg, írja a Guardian. A kérdést a lap értesülései szerint legalább egy hónappal elnapolták.