Sevardnadze: A Nyugat elárult

2003.11.27. 18:07
Sértődött, megtört emberként vallott megbuktatása felett érzett csalódottságáról Eduard Sevardnadze. A bukott grúz államfő úgy érzi, egykori barátai árulták el. Pedig még a világot is megmentette egyszer.
Hiába "mentette meg a világot" egy nukleáris holokauszttól, a Nyugat mégis "elárulta" - jelentette ki a Telegraph című londoni napilapnak adott interjújában Eduard Sevardnadze. A vasárnap megbuktatott grúz államfő érezhetően megsértődött egykori barátaira.

Az ember, aki megmentette a világot

"Magamra hagytak" - nyilatkozta a napilapnak. "Ha nem vetünk véget a hidegháborúnak, az könnyen a III. világháborúhoz vezethetett volna" - mondta, ugyanakkor elismerte, hogy nem kizárólag ő vetett véget a szembenállásnak. "Az egyik legfontosabb szerepet azért én játszottam" - tette azért hozzá.

Mint mondta, az Európában állomásozó negyvenezer orosz tank "akár egy nap alatt" lerohanhatta volna az egész kontinenst, de ők megfékezték a "forrófejűeket".

Megsértődött Amerikára

Most azonban egykori barátai "elárulták". Leginkább az Egyesült Államok a megbuktatásában játszott vélt szerepén van felháborodva. "Én voltam az amerikai politika legnagyobb támogatója, támogattam az iraki háborút is. Megmagyarázhatatlan, ami történt" - háborgott a régi idők emlékeivel, többek között a George Bushsal, Jacques Chiraccal és Ray Charlesszal közös fényképeivel díszített irodájában.

Sevardnadze meggyőződése, hogy az ellenzék jelentős támogatást kapott Richard Miles amerikai nagykövettől, mi több, az amerikaiak még anyagiakkal is segítették ellenfeleit. Az elcsalt választásokat nem említette lehetséges okként.

Tömegbelövetés helyett félreállt

Az interjú zárásaként még megemlítette, hogy bár karhatalommal véget vethetett volna a lázongásnak, "látta a hatalmas tömegen, hogy nem lehet lenyugtatni őket". Ezért inkább félre állt. Talán ezért is tartja felháborítónak, hogy most már diktátorként, Ceaucescuval és Miloseviccsel egy sorban emlegetik. "Ki a fene gondolhatja komolyan, hogy olyan vagyok, mint Ceaucescu. Én voltam az első, aki támogatásáról biztosította a tankokkal körbe vett Iliescu államfőt" - háborgott.