Európát megnyugtatta Bush beszéde

2003.01.29. 14:59
A Demokrata párt heves kritikája mellett külföldön elégedetten fogadták Bush évértékelő beszédét. Bár az elnök továbbra is kemény fellépést ígért Irakkal szemben, az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívására tett javaslata és a hírszerzési információk nyilvánosságra hozatalának ígérete lecsillapította a hadműveletek azonnali megindítását ellenző Franciaországot és Németországot.
"Amerika rossz irányba halad" - reagált a Demokrata párt nevében George W. Bush évértékelő beszédére Gary Locke, Washington állam kormányzója. Míg Locke leginkább a gazdaság helyzetét tartotta kiábrándítónak, párttársa, Edward Kennedy szenátor az iraki háború ellen indított támadást.

Kennedy bizonyítékot és vitát vár

Edward Kennedy szenátor
Kennedy kongresszusi szavazást kezdeményez annak érdekében, hogy Bush elnök "meggyőző bizonyítékokkal szolgáljon a fenyegetésekről mielőtt katonai akciót kezdene" - idézi az AP a szenátor közleményét. "Az amerikaiak megérdemlik, hogy széleskörű vitát folytassunk a kérdésről a háborúba rohanás helyett" - írta Kennedy. A törvényhozók a múlt évben már felhatalmazták Busht a háború megindítására.

Gyors és erős fellépés

A republikánus képviselők Kennedy tervére reagálva egyértelműen Bush mellé álltak. "Ha nem reagálunk gyorsan és erősen, a gonosz erői nem tűnnek el" - nyilatkozta Dennis Hastert, a képviselőház republikánus frakciójának szóvivője. Mint mondta, nem most jött el az ellenzők által javasolt "félénk kormányzás" ideje. Beszédében Bush február elejét jelölte meg időpontként az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló bizonyítékok bemutatására.

Ahhoz, hogy Amerika "erős lehessen külföldön" otthon is meg kell erősödnie - nyilatkozta Locke az AP-nek, a gazdaság helyzetére utalva. Mint mondta, Bush kormányra kerülése óta kétmillió amerikai munkahely szűnt meg. Az elnök adócsökkentéses gazdaságélénkítési terve Locke szerint "feje tetejére állított" közgazdaságtan, "kevés a gazdaság felélénkítéséhez, hosszútávon pedig gyengíti azt".

Megkönnyebült a 'vén Európa'

Az Egyesült Államok háborús terveivel nyíltan szembeszálló Németország Bush beszéde után üdvözölte az elnök ígéretét az iraki fegyverkezést bizonyító titkosszolgálati információk nyilvánosságra hozataláról. A baloldali koalíció mindenesetre továbbra is a Biztonsági Tanácsra (BT) bízná a döntést a harcok megindításáról. "Rendkívül szorosan együttműködünk Hans Blix-szel" - válaszolta Joschka Fischer külügyminiszter arra a kérdésre, hogy mennyi információval rendelkeznek az iraki helyzetről.

Franciaország saját javaslata elfogadásának értékeli, hogy Bush az ENSZ BT újbóli összehívását javasolta - írja az MTI. Az iraki fenyegetést a rendelkezésre álló tények birtokában kell megítélni, s a válasznak a létező veszéllyel arányosnak kell lennie - nyilatkozta a beszéd után Dominique Villepin francia külügyminiszter.

Rumsfeld a franciák felét sértette meg
A franciák közel négyötöde képviseli azt a véleményt, hogy Párizsnak vétójogával kellene élni, ha az Egyesült Államok egy Irak elleni háborúra felhatalmazást adó határozatot terjesztene elő a Biztonsági Tanácsban. A BVA közvélemény-kutató intézet múlt szombaton készített telefonos felmérése szerint a megkérdezettek 79 százaléka várja el kormányától a Bagdad elleni katonai akció szentesítésének a megakadályozását. Az Egyesült Államok "domináns szerepe" a francia közvélemény 76 százalékát ingerli, a véleményt nyilvánítóknak csak 17 százaléka ítéli úgy, hogy az amerikai uralkodó pozíció "jó dolog", 7 százalék viszont tartózkodik az állásfoglalástól. A megkérdezettek 54 százalékát sokkolta Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter múlt heti lekezelő megjegyzése arról, hogy az iraki háborút egybehangzóan elkerülendőnek ítélő Franciaország és Németország a "vén Európát" képviselik, és szűk kisebbséget jelentenek ahhoz képest, hogy az európai NATO-államok többsége felsorakozik Washington háborús elszántságához.
Forrás: MTI