Átállt a Nyugathoz a volt iráni védelmiminiszter-helyettes

2007.03.09. 09:44
Jelentős sikert ért el az amerikai és az izraeli hírszerzés Irán ellen. Bár Izrael tagadja, hogy köze lenne a történtekhez, valószínűleg ügynökei vették rá Ali Rez Aszgarit, Irán volt védelmiminiszter-helyettesét az átállásra. Aszgari értékes információkkal szolgálhat az iráni haderőről és a Hezbollahról.

A nyugati titkosszolgálatok szolgálatába szegődött Ali Rez Aszgari, Irán egykori védelmiminiszter-helyettese. A Forradalmi Gárda volt parancsnoka elhagyta Iránt, távozása óta folyamatosan tájékoztatja az amerikai hírszerzést Irán és a Hezbollah terrorcsoport szevezeti összefonódásairól, írja a Washington Post amerikai titkosszolgálati forrásokra hivatkozva.

Elrabolták, megvették, vagy csak meggyőzték

Ali Rez Aszgari februárban dezertált törökországi látogatása során. Az iráni illetékesek csütörtökön azt sugallták, hogy Aszgarit valószínűleg elrabolták, és hát ki más tenne ilyet, ha nem Izrael, vagy az Egyesült Államok.

A Postnak nyilatkozó amerikai illetékesek szerint ugyanakkor Aszgari önszántából, puszta lelkesedésből működik együtt a titkosszolgálatokkal. Mint mondta, dezertálását az izraeliek szervezték meg.

Az izraeli kormány hivatalosan tagadta, hogy az országnak bármi köze lenne Aszgari eltűnéséhez és átállásához.

Valahol Európában

A Postnak neve elhallgatását kérve nyilatkozó iráni titkosszolgálati vezető szerint Aszgarit tényleg az izraeliek vehették rá az átállásra, szerinte pénzzel. Az iráni hírszerzés úgy tudja, Aszgari valahol Európában van.

Az amerikaiak azt, hogy hol van, természetesen nem árulták el. A Haaretz izraeli napilap úgy tudja, Aszgari az Egyesült Államokban van.

Török és izraeli lapértesülések szerint Aszgari február 7-én érkezett Isztambulba, ahol nem sokkal később eltűnt. A lapértesülések szerint most egy iráni kormánydelegáció vizsgálja Isztambulban az eltűnése körülményeit.

Bush elnök Nemzetbiztonsági tanácsa semmilyen formában nem kívánta kommentálni az iráni vezető átállásáról szóló híreket.

Az atomról nem tud

Aszgari 2005 elejéig volt védelmiminiszter-helyettes Mohammad Kathami kormányában. Egykori beosztásából fakadóan Aszgari behatóan ismeri Irán hagyományos haderejét és az ország kapcsolatát a Hezbollah síita terrorcsoporttal. Ugyanakkor az ország atomprogramjáról az irániak és az amerikaiak szerint sincsenek ismeretei, a Post értesülései szerint ezzel kapcsolatban nem is faggatják.