Straw: Az Irak elleni háború elkerülhető

2002.10.30. 11:52
Az Irak elleni háború nem elkerülhetetlen, amennyiben az ENSZ egy új, szigorú határozatban egyértelműen kötelezi Szaddám Huszein elnököt az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelésére - jelentette ki szerdán Jack Straw brit külügyminiszter. Eközben Washingtonba érkezett az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője, és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség feje is.
Straw a BBC-nek adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a jelenlegi konfliktus békés úton is megoldható. Ehhez azonban az ENSZ-nek olyan határozatot kell hoznia Irak ügyében, amely megfelelő új hatáskört ad a nemzetközi fegyverzetellenőröknek munkájuk elvégzésére, a tömegpusztító fegyverek feltérképezésére és azok leszerelésére. A brit külügyminiszter szerint az Egyesült Államok - hasonlóan Nagy-Britanniához - nem akar mindenáron háborút. Ha nem így lenne, akkor George Bush amerikai elnök és Colin Powell külügyminiszter nem fordított volna oly sok időt és energiát az ENSZ-határozat megszületésére, mondta Straw.

Három BT-tag nem támogatja a tervezetet

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt fekszik az a határozattervezet, amely kimondaná: a fegyverzetellenőrök munkájának akadályoztatása esetén Irak katonai válaszlépésre számíthat. A BT öt, vétójoggal rendelkező állandó tagja közül Franciaország, Oroszország és Kína nem támogatja ezt a tervezetet, de Jack Straw szerint a felek közötti egyezkedések "lassan, de konstruktívan" haladnak előre, írta az AP. A Fehér Ház ugyanakkor sürgetné a tervezet elfogadását, mert szerintük "lassan kifutnak az időből. Kofi Annan ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy ő biztos abban, hogy a Biztonsági Tanács tagjai megegyezésre jutnak a szöveggel kapcsolatban, jelentette a CNN.

Blix Washingtonban

Washingtonba utazott Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője, hogy tárgyaljon Dick Cheney amerikai alelnökkel, Powell külügyminiszterrel és Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadóval. Az ellenőrök vezetőjével tart Mohammed El-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője is. Blix szerint szükséges, hogy a nemzetközi közösség nyomást gyakoroljon Irakra. Hozzátette: az ellenőrök csak akkor utaznak Irakba, ha munkájukhoz megkapják az ENSZ felhatalmazását.