Benzinkutakat gyújtogatnak Iránban

2007.06.29. 11:22
Bekövetkezőben van Iránban az, amit már többen megjósoltak. A benzinhiánytól szenvedő országban fejadagra osztják az üzemanyagot, ami miatt zavargások törtek ki. A válság megingathatja a populista ígéretekkel hatalomra jutott Mahmúd Ahmadinezsádot is.

Benzinkutakat gyújtogattak és állami bankokat és kereskedelmi központokat támadtak meg a benzinért sorban álló teherániak. A zavargások az International Herald Tribune (IHT) szerint egyre durvulnak, miközben már második napja csak fejadagra osztanak benzint az amúgy olajban gazdag országban.

Sok olaj, kevés benzin

A zavargások az IHT beszámolója szerint már Mahmúd Ahmadinezsád, az olajbevételek szétosztásának populista ígéretével hatalomba került államfő hatalmát veszélyeztetik.

A válság fő okat, hogy bár Irán rendelkezik az egyik legnagyobb ismert olajtartalékkal a világon, a finomítói kapacitások hiánya miatt a benzinfogyasztás negyven százalékát importból fedezi.

És bár az importbenzin drága, az állam évi ötmilliárd dollárral kompnezálja, így egy liter benzin nevetségesen olcsó, az ára nem éri el a húsz forintot.

Összeomlással fenyegető válság

Iránnak amúgy ez az egyik érve atomprogramja mellett. Ugyanakkor az atomvitában azt az amerikaiak sem vonták kétségbe, hogy Iránnak joga van polgári atomlétesítményeket építenie, egyedül az atomfegyverkezéshez szükséges urándúsítást kifogásolták.

A benzinprobléma a teheráni elemzők szerint már biztonsági kérdés. "A nagy fogyasztás sebezhetővé tette Iránt" - nyilatkozta az IHT-nak SZaid Lejlaz gazdasági és politikai elemző. Mint mondta, Irán tizenhat országból importál benzint, és ha ezek bármelyike úgy döntene, hogy nem ad el több benzint, Irán az összeomlás szélére jutna.

Azaz, ha az atomvita miatt kereskedelmi szankciókat rendelnek el, az súlyosan érintené az ország gazdaságát és társadalmát. És erre egyre nagyobb az esély. Az Egyesült Államok ugyanis a katonai csapás mellett a szankciók lehetőségéről sem mondott le, sőt, a törvényhozásban kétpárti törvényjavaslat készül az Iránnak benzint szállító országok és vállalatok szankcionálásáról, ha december 31. után is folytatnák a szállításokat.