Azonosították a Huszein-fiúk holttestét

2003.07.23. 17:15
Valóban Udáj és Kuszáj Huszein vesztette életét Moszulban - erősítette meg a holttestek azonosítása. Szaddám fiait egy iraki besúgó buktatta le, aki akár harminc millió dollár jutalmat is kaphat. Bush szerint a fiúk halála bizonyíték, legalábbis a rendszer bukására.
Minden kétséget kizáróan Udáj és Kuszáj Huszein vesztette életét a keddi moszuli tűzharcban - jelentette a BBC. Szaddám fiainak holttestét fogorvosi leleteik alapján azonosította az amerikai hadsereg. A holttestet egymástól függetlenül négy volt iraki felső vezető is azonosította - nyilatkozta a hírtelevíziónak Ricardo Sanchez altábornagy, a koalíciós haderő szárazföldi erőinek parancsnoka.

"Kétségtelen, Udáj és Kuszáj holttestét találtuk meg a romok között" - jelentette ki. A testvérekkel és "egy másik felnőttel", feltehetően testőrükkel egy válról indítható rakéta végzett - mondta el Sanchez.

Bush bizonyítékot lát

A két fiú halála Bush amerikai elnök szerint bizonyíték arra, hogy "a diktatúra megbukott, és soha nem tér vissza".

Udáj és Kuszáj Moszulban vesztette életét, ahol az amerikaiak több órás ostrom után vették be rejtekhelyüket. Az amerikaiakat egy iraki besúgó tájékoztatta a testvérek hollétéről. Az informátor a BBC értesülései szerint legalább egy részét megkapja a diktátor két fiára kitűzött, fejenként tizenötmillió dolláros vérdíjnak.

Bár az amerikaiak bíztak abban, hogy a Köztársasági Gárdát irányító Kuszáj és a Szaddám Fedajínt vezető Udáj halála letöri az ellenálló irakiak harci morálját, szerdán két elkülönült támadásban két amerikai életét vesztette, nyolc megsebesült - írja a BBC.