Juscsenko átvette a karhatalom irányítását

2007.05.25. 13:56
Miután a rohamrendőrség csütörtökön a belügyminiszter utasítására megszállta a legfőbb ügyész irodáját, Viktor Juscsenko ukrán rendő magához vette a fegyveres testület irányítását. A hadsereget már korábban is ő ellenőrizte. Durvul a hatalmi harc.

Közvetlen irányítása alá vette az ukrán rendőrség negyvenezer fős karhatalmi állományát Viktor Juscsenko, jelentette a BBC. Az ukrán elnök elhúzódó hatalmi vitában van a törvényhozást szorosan ellenőrző Viktor Janukovics kormányfővel, akinek a célja az elnöki hatalom gyengítése.

Juscsenko "a nemzetbiztonsági kockázat megelőzésével" indokolta döntését, azaz gyakorlatilag a kormány fegyveres puccsát igyekszik kivédeni. Az ukrán törvények szerint a hadsereg eddig is az ellenőrzése alá tartozott, így már az ország összes fegyveres erejét az elnök irányítja.

A hónapok óta húzódó, a parlament feloszlatásával kezdődött hatalmi harc legújabb fejezeteként Juscsenko csütörtökön kirúgta a legfőbb ügyészt, mire föl a belügyminiszter a főügyész irodájának megszállására utasította a rohamrendőrséget, írja a BBC.

Juscsenko azért rúgta ki a főügyészt, mert az megtagadta a lemondást parlamenti képviselőségéről. A főügyész, Szvjatoszlav Piskun mondva csináltnak tartja az indoklást, szerinte az elnök azért rúgatta ki, mert nem volt hajlandó fellépni három, Janukovics-párti alkotmánybíró ellen.

Az alkotmánybíróság a parlament feloszlatása után törvénytelennek minősítette Juscsenko döntését. A parlament feloszlatását és az előrehozott választásokat eredendően elutasító Janukovics később mégis belement az idő előtti választásokba, bár ennek időpontját még mindig nem tűzték ki.

Juscsenko azzal vádolja a kormányt, hogy egyesével felvásárolja a parlamenti ellenzéket. Janukovicsék célja az alkotmányozó többség megszerzése. Juscsenko indoklása szerint a parlament így elvesztette legitimitását. Ugyanakkor a válság kirobbantásakor a kutatások szerint Juscsenko szövetségese, Julija Tyimosenko pártja volt a szavazás toronymagas esélyese.