Alakul McCain házi szupercsapata

2008.02.01. 17:30

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó csütörtökön John McCainnel közös Los Angeles-i sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a vietnámi veteránt támogatja a republikánus elnökjelölti versenyben. A testépítőből-lett-színészből-lett-kormányzó kivételes vezetőnek nevezte McCaint, aki szerinte képes felülemelkedni a megosztottságon, megállítani az esztelen költekezést és rendbe tenné a dolgokat az Egyesült Államokban. (AP)

Az exterminátor döntése nem nevezhető különösebb meglepetésnek: Schwarzenegger és McCain évek óta jó barátok, mindketten fontosnak tartják a globális felmelegedés elleni küzdelmet és mindketten távol állnak a hagyományosan konzervatív republikánus fősodortól. Schwarzenegger ugyanakkor még egy hónapja is váltig állította, hogy nem támogatja egyik jelöltet sem a kaliforniai előválasztás előtt - elemzők szerint nem akart állást foglalni McCain és a szintén barátjának tartott Rudy Giuliani között. A floridai vereséget követően azonban az egykori New York-i polgármester már egy nappal korábban felsorakozott McCain mögé, így semmi sem akadályozta Schwarzenegger hivatalos bejelentését.

McCain Schwarzeneggerrel és Giulianival a február 5-i szuperkedd két legfontosabb előválasztó tagállamában, Kaliforniában és New Yorkban is értékes szövetségeseket szerzett, ami nem sok jót jelent az egyetlen igazi rivális Mitt Romneynak. McCain Los Angeles-ben előrevetítette, hogy véleménye szerint hamarosan szinte sorban állnak majd az ismert emberek, hogy támogathassák elnökjelöltségét.

Schwarzenegger a rendezvényen John McCain mellett a demokrata Barack Obamáról is elismerően beszélt: szerinte a legidősebb elnökjelölt és Obama egyaránt jó úton járnak, amikor az emberek összehozásáról beszélnek. Előfordulhat, hogy az exterminátor nem véletlenül hozta szóba Obamát: az illinois-i szenátor korábban már kifejtette, hogy Arnold Schwarzenegger egyike azoknak a republikánus politikusoknak, akiket elnökként szívesen látna majd kabinetjében (Itt mi is említettük ezt a lehetőséget a kaliforniai kormányzó esetében.)

Az elmúlt napokban egyébként az ismert emberek közül nem Schwarzenegger beszélt egyedüliként elismeréssel Obamáról: Jimmy Carter, Tiger Woods, de még Hulk Hogan is (na, azért csak lesz McCain kis csapatának ellenfele!) Obamát méltatta, ugyanakkor hivatalos támogatást egyikük sem ígért.

„Obama különleges kampánya megérintett engem és a családomat” - mondta Carter. A 83 éves egykori elnök Martin Luther Kinget látja Obama beszédeiben, és meggyőződése, hogy Barack demokrata elnökjelöltként akár néhány déli államot is begyűjthetne a novemberi elnökválasztáson. „Nagyon különleges szónok” - áradozott. Cartertől egyébként általában nem lehet hivatalos támogatást várni, ugyanakkor szereti finoman érzékeltetni, ha kicsit jobban kedveli valamelyik indulót (a demokrata verseny elején elemzők szerint a héten visszalépő John Edwards volt a favoritja).

A világ leghíresebb golfozója, Tiger Woods is osztotta Carter véleményét. „Láttam beszélni, hihetetlen érthető és nagyon átgondolt volt. Azt hiszem rengeteg embert megfogott az országban” - mondta Obamáról.