Obama bitter

2008.04.15. 08:00

Az elmúlt hetekben elsősorban Hillary Clinton botrányairól olvashattunk, azonban a hétvégén a veszélyes Wright-ügy után először újra Obamának kellett védekeznie. Hillary és a republikánusok szerint ugyanis az elitistának minősített illinois-i szenátor egyik kijelentése durván megsértette a kisvárosokban élő munkásosztályhoz tartozó választókat, míg Obama szerint tartalmilag igaza volt, csak szerencsétlenül fejezte ki magát. A botrány kihathat Obama esélyeire az április 22-én választó Pennsylvaniában, de Clintonra is visszaüthet az erélyes fellépése. (AP, Reuters)

A botrány pénteken robbant ki, amikor a Huffintgton Post honlapjára felkerült egy április 6-i San Franciscó-i kampányrendezvényről készült hangfelvétel, amelyen Obama kijelentette, hogy "nem meglepő [hogy a gazdasági nehézségek miatt a kékgallérosok] keserűek lesznek, és a fegyvereikbe, a vallásukba, a másokkal, a bevándorlókkal vagy a piaccal szembeni ellenszenvükbe kapaszkodnak, hogy kifejezzék frusztrációikat". A republikánusok mellett Clintonék is azonnal elitistának minősítették Obama megjegyzését, és nemcsak az április 22-én választó Pennsylvaniában, de a május 6-án következő Indianában és Észak-Karolinában, valamint a demokrata szuperdelegáltak között is előnyt próbáltak kovácsolni az ügyből.

A két oldalról támadott Obamának egész hétvégén védekeznie kellett. Szombaton ugyan elnézést kért, amiért szóhasználatával megbánthatott néhányakat, de tartalmában helyénvalónak minősítette megjegyzését, miszerint rengeteg olyan munkásosztályhoz tartozó ember él a pennsylvaniai, indianai és észak-karolinai kisvárosokban, akiknek a problémáira senki sem figyel oda, ez pedig frusztrációhoz vezet. „Én éppen hogy megértem az embereket, pontosan tudom, mi megy az országban. Az embereknek elegük van, dühösek, frusztráltak és megkeseredettek. Változást akarnak látni Washingtonban” - magyarázta vitatott kijelentéseit.

A botrány hatásait vizsgáló Rasmussen felmérése szerint Obama jó irányban kezdte a veszteségek minimalizálását, mivel ezzel a kijelentésével a választók 56 százaléka egyet értett. Ez éppen ellentétes a botrányt kirobbantó eredeti kijelentések megítélésével, amivel 56 százalék nem, és csupán minden negyedik szavazó értett egyet. A Rasmussen szerint egyébként többet számíthat az ügy a novemberi elnökválasztáson, mint a demokrata jelölt kiválasztásában. A demokraták ugyanis megosztottak a kérdésben, de többségük szerint nem tekinthetők elitistának a kijelentések. Éppen ellenkezőleg gondolják a republikánusok, akiknek az elsöprő többsége nem értett egyet az eredeti beszéddel, ahogy a függetlenek kétharmada sem. A fehérek háromnegyede és az idősebbek döntő többsége szintén elutasította a kijelentéseket, míg a feketék 53 százaléka egyetértett Obamával, a harminc éven aluliak pedig egyenlő arányban megosztottak a kérdésben.

A Rasmussen napi mérései alapján a kijelentések a negatív megítélés ellenére sem vetették vissza Obamát, aki országosan 48-44 arányban vezet Clinton előtt. A Gallup napi mérései szintén megerősítik, hogy a botrány egyelőre nem volt hatással Obama megítélésére. A pénteket, a szombatot és a vasárnapot is magába foglaló háromnapos átlagban Obama 10 ponttal, az eddig mért egyik legnagyobb különbséggel vezet Clinton előtt a demokrata versenyben. Az elemzők ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy az elkövetkező napok még kritikusak lehetnek. Obama McCainnel szemben sem esett vissza, továbbra is 46-44 arányban vezet. Az Obama számára kedvező országos eredmények ellenére Pennsylvaniában akár komoly károkat is okozhat a botrány az illinois-i szenátornak, az American Research Group hétvégén készített felmérése például 20 pontos Clinton előnyt mért az intézet egy héttel korábbi, egyenlőt jelző polljához képest. A komolyabb következtetésekkel azonban meg kell várnunk a többi intézet következő napokban készített felméréseit.

Noha többen úgy látják, hogy csak felfújták a szerencsétlen kijelentéseket, a Politico egyik elemzője szerint viszont a mostani ügy akár még a Wright-botránynál is veszélyesebb lehet Obamára nézve, és az elitizmus vádját jelöltsége esetén majd nagyon könnyen ellene fordíthatja John McCain csapata a novemberi elnökválasztáson.

A botrány kapcsán ugyanakkor meglepő módon az illinois-i szenátor mellett Clinton is bajba kerülhet. Már a fegyverviselés kapcsán tett kijelentéseit és a demokratákra nézve valóban veszélyes elitista bélyeg előrángatását is többen kritizálták, és a pennsylvaniai választók közül sem értett egyet mindenki Obama kijelentéseinek ostorozásával. Ennél is többen kapták fel a fejüket, amikor az egykori first lady Al Gore és John Kerry korábbi demokrata elnökjelöltekhez hasonlította Obamát, akik szerinte többek között az elitista bélyeg miatt vesztették el a választást. Bill Clinton alelnökének megpiszkálása akár rosszul is elsülhet, mivel a Scotsman.com úgy tudja, hogy Jimmy Carterrel karöltve Gore is bármikor Obama támogatására szólíthat fel, ami pedig akár el is döntheti a demokrata előválasztást.