Obamáék ráfekszenek az olimpiára

2008.08.08. 14:15

Az amerikai elnökségért küzdő elnökjelöltek a hivatalosan pénteken kezdődő olimpia alatt sem állnak le, ehelyett a maguk hasznára fordítják majd a több hetes világeseményt. A demokrata elnökjelölt Barack Obama és republikánus ellenfele, John McCain is jelentős mennyiségű reklámidőt vásárolt a játékokat az Egyesült Államokban közvetítő NBC csatornánál, ezért a választók biztosan megkapják majd a napi politika adagjukat a játékok szüneteiben. (Politico, Washington Post)

Régebben a valamilyen posztért induló jelöltek nem fárasztották le magukat túlzottan a játékok alatt, ehelyett felkészültek a jelöltállító gyűlések után kezdődő nagy hajrára és így mellesleg némi pénzt is megspóroltak. 2008-ban azonban talán még a korábbi választásoknál is kiegyenlítettebbnek tűnik a küzdelem.

Először Obama csapata jelentette be, hogy 5 millió dollárért (kb. 825 millió forint) hirdet majd, amit szakértők komoly fegyverténynek tartottak, de McCain az utolsó pillanatban rálicitált ellenfelére. A 72 éves vietnami veterán ugyanis 6 millió dollárért (kb. 1 milliárd forint) népszerűsíti magát és támadja riválisát az olimpia szüneteiben. Elsőre talán meglepő lehet a pénzgyűjtésben alaposan alulmaradt republikánus jelölt ilyetén költekezése, de McCain szeptembertől szövetségi pénzből kampányol majd, ezért addig kell felhasználnia az előválasztások alatt összegyűjtött milliókat.

Nemcsak tévéhirdetések formájában folytatja majd egyébként küzdelmét a két rivális, akik augusztus 16-án először jelennek meg együtt egy kaliforniai kampányrendezvényen, ahol azonban külön válaszolnak majd a nekik feltett kérdésekre. A játékok első hetében kisebb republikánus fölény várható, hiszen Obama erre az időszakra igazította szabadságát, azonban a demokrata párt prominensei, például Hillary Clinton ezalatt is tartják majd a frontot az illinois-i szenátor helyett.

Egyelőre nem tudni, hogy a jelöltek mennyire akarnak robbantani a két konvenciót megelőző időszakban. Bár korábban arról is lehetett olvasni, hogy a demokraták esetleg éppen az olimpia alatt húznák elő alelnökjelöltjüket, de a Politicónak nyilatkozó Jennifer Duffy politikai szakértő szerint nem érdemes erre számítani. „Ebben az időszakban próbálják kerülni a nagy durranásokat, mivel egy alelnökjelölti bejelentést pillanatok alatt a háttérbe szoríthatja például az úszó Michael Phelps világrekordja” - magyarázta.

Egy másik szakember szerint viszont még ezekben a hetekben is érvényesülhetnek a jelöltek. „Sokszor beszélünk arról, hogy a választók belefáradnak a sok politikába, de egy hét után hasonló lesz a helyzet az olimpiával is” - mondta a republikánus kommunikációs stratéga Doug Heye. „Sok választó fogja újból keresni a politikai híreket, ezt akár ki is használhatják a kampányok.”

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM