Lieberman beleharapott Obamába

2008.09.03. 05:09

Sokakat meglephet, hogy demokrataként mit keresek egy republikánus konvención, mondta az amúgy csak exdemokrata, jelenleg független Joe Lieberman, Al Gore egykori alelnökjelöltje. Hát persze hogy azért, mert a haza a pártpolitika előtt jön. Lieberman McCain független imázsát jött megerősíteni, ezért pártokon átívelő kezdeményezéseiről beszélt. Gondosan felsorolta McCain független hőstetteit a pártfinanszírozásti reformtól a globális felmelegedés elleni kezdeményezéséig, sőt, még elbukott bevándorlási reformkísérletét is felidézte - pedig az ippeg a republikánusok tökfejsége miatt veszett kárba.

Barack Obamát "ékesszóló" szimpatikus fiatalembernek nevezte, de hiányolta a tetteket a szavak mögül. Bill Clintonnal hasonlította össze, aki, bár fiatal elnök volt, legalább a költségvetést rendbeszedte - a republikánusok meg látszólag Bill Clintont tapsolták - mi van itt, másodszor?

Palint is megdícsérte, mert szembeszállt a lobbicsoportokkal és a korrupt pártvezetéssel.

Majd hirtelen nemzeti egységet hirdetett, amit már csak az is indokolna, hogy Amerika hadban áll. Ezzel át is tért Irakra, ahol rögtön támadta Obama terveit. "Amikor mások visszavonultak volna, amikor Barack Obama a csapatok költségvetésének megvonására szavazott, John McCain a csapaterősítésekért harcolt. És most csapataink tényleg hazajöhetnek, dicsőségben térhetnek haza" - mondta.

"McCain olyan elnökünk lesz, akikben szövetségesein megbízhatnak, és akitől ellenségeink retteghetnek" - foglalta össze mondandóját, hogy aztán rögtön közvetlenül a föggetlenekhez és a demokratákhoz forduljon. "Tuodom, hogy dühösek a kormányra. Okkal. De ez nem mindennapi választás, ezek nem mindennapi idők. John McCain nem mindennapi jelölt" - mondta. McCain hazafiságát kiemelve arra kérte " függetleneket, a Reagan-demokratákat, a Clinton-demokratákat, és a szimpla demokratákat is", hogy a választáson arra a jelöltre szavazzanak, akinek első a haza.

Lieberman sosem volt nagy szónok, mostani beszéde is legfeljebb közepesre értékelhető. Ami igazán meglepő volt, hogy McCain dicsőítésén túl Barack Obamába is belerúgott - nem vagyunk benne biztosak, hogy ez erősítette üzenetét.