Rendkívüli állapotot hirdettek ki Szerbiában

2003.03.13. 08:42
Djindjics helyettesét, Nebojsa Csovicsot nevezte ki a meggyilkolt miniszterelnök ideiglenes utódjává a szerb kormány. A megbízott miniszterelnök rendkívüli állapotot kihirdetését indítványozta, kérésének Natasa Micics szerb elnök eleget is tett. Kostunica volt jugoszláv államfő szerint a merénylet a szerb valóság "kegyetlen emlékeztetője". A kormány arra kérte a szerb médiumok összehívott főszerkesztőit, hogy szorítkozzanak a hivatalos közlemények közzétételére a rendkívüli állapot idejére. A Külügyminisztérium arra kéri a Szerbiába utazó magyar állampolgárokat, hogy tartsák tiszteletben a rendkívüli helyi rendelkezéseket.
Megfogadva az ideiglenes kormányfő és a kormány kérését, Natasa Micics megbízott szerb elnök rendkívüli állapotot rendelt el a jugoszláv tagköztársaságban - jelentette az AP. A vészhelyzet kihirdetését Nebojsa Csovics indítványozta, közvetlenül azután, hogy a szerb kormány válságtanácskozásán megbízták a kabinet ideiglenes vezetésével - írta a CNN. A megbízott miniszterelnök szerint a gyilkosság egész Szerbia biztonságát és alkotmányos rendjét fenyegeti.

Szerbia-Montenegró Védelmi Tanácsa fokozott készültséget rendelt el a hadseregnél. A döntés szerint a hadsereg is részt vehet a "rendkívüli állapot okainak megszüntetésében", azaz a merénylők utáni kutatásban és a rend fenntartásában.

Rendkívüli állapot
A belügyi szervek akár erőszakkal előállíthatják és bírósági végzés nélkül 30 napig fogva tarthatják azokat a személyek, akik veszélyeztetik más polgárok vagy az állam biztonságát. Az elfogott személyeknek nincs joguk igénybe venni ügyvédet, csak a belügyminiszternél tehetnek panaszt az intézkedés ellen. A belügyminiszter ideiglenes jelleggel korlátozhatja vagy betilthatja a polgárok szabad mozgását a nyilvános helyeken és egyes térségekben. A belügyminiszter elrendelheti egyes helyiségek és létesítmények zárlatát, betilthatja az adott létesítmények elhagyását.
A Biztonsági-információs Ügynökség (titkosszolgálat) természetes és jogi személyek tekintetében bírósági engedély nélkül figyelmen kívül hagyhatja a levelezés és más kapcsolattartási formák titkosságát. A felhatalmazott hivatalos személy bírósági engedély nélkül beléphet magánlakásokba vagy más helyiségekbe. Tilos a sztrájkok és gyűlések, illetve olyan tömegmegmozdulások megtartása, amelyek bejelentési kötelezettséggel járnak. Tilos továbbá olyan politikai, szakszervezeti és más jellegű tevékenység folytatása, amelyek akadályozzák a rendkívüli állapot alatt foganatosított intézkedések végrehajtását. A tömegtájékoztatás nem adhat közzé jelentéseket a rendkívüli állapot bevezetéseinek okairól, s csakis az illetékes szervek ezzel kapcsolatos hivatalos közleményeit teheti közzé.
A reformok ellenségei gyilkoltak

"A miniszterelnököt a reformok ellenzői ölték meg" - jelentette ki kinevezése után a szerb televíziónak Csovics. A kormányüléssel egy időben a szerbiai parlament is válságülést tart.

A merénylettel kapcsolatban a rendőrség három gyanúsítottat tartóztatott le - értesült a CNN. A belügyi alakulatok teljesen lezárták a gyilkosság környékét, több hírügynökség jelentése szerint is lezárták a belgrádi repteret.

Összehívták a főszerkesztőket

A szerb kormány képviselői szerda késő éjszaka összehívták a vezető szerbiai lapok és elektronikus médiumok főszerkesztőit. Arra kérték őket, hogy a rendkívüli állapot idejére a tömegtájékoztatási eszközök szorítkozzanak a hivatalos közlemények közzétételére és tartózkodjanak mindenféle találgatásoktól, jóslatoktól és elemzésektől. A kormány képviselői arra figyelmeztették a médiumok vezetőjét, hogy a hatóságok ideiglenes jelleggel betilthatják az említett szabályokat megszegő tömegtájékoztatási eszközöket.

Három napos nemzeti gyász

A kormány március 13-15. között három napos nemzeti gyászt rendelt el, tisztelegve Djindjics emléke előtt. Vojiszlav Kostunica volt jugoszláv államfő, Djindjics egyik legnagyobb politikai riválisa szerint a gyilkosság jelzi, hogy a bűnözés egész Szerbiát átszövi. A merénylet "kegyetlen emlékeztetés volt arra, hogy szembe kell nézni a valósággal" - nyilatkozta az államfő.

A Külügyminisztérium közleménye
A Külügyminisztérium felhívja a Szerbia területére utazó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy a szerbiai rendkívüli állapot és nemzeti gyász (2003. március 13-15.) elrendelése nyomán az ellenőrzés megszigorításával kell számolniuk mind a határ átlépésekor, mind az ország belső területein. A Külügyminisztérium a különleges körülményekre tekintettel fokozottan kéri az érintett magyar állampolgárokat a szerbiai jogszabályok és rendelkezések betartására, a szerbiai nemzeti gyász tiszteletben tartására.