Magyar sikerek a junior ökölvívó-vb-n

2000.12.15. 14:55
Magyar szempontból sikeresen zárult a Budapesten rendezett 11. junior ökölvívó-világbajnokság. Az 57 kilogrammosok között indult Káté Gyula végig remek bokszolással aranyérmet szerzett, míg a 75 kilós Szellő Imre csak a döntőben maradt alul kubai ellenfelével szemben, így ezüstérmes lett. Ezzel junior ökölvívóink minden idők legjobb vb-szereplésüket értek el, hiszen a sportág történetében junior vb-n aranyérmet még sohasem sikerült nyernünk.
Káté Gyula végig magabiztosan verve ellenfeleit jutott a döntőbe. Első mérkőzésén a román Bugheatát győzte le fölényesen 19-5 arányban. Majd a nyolcaddöntőben aratott újabb diadal után egyre közelebb került az érem megszerzéséhez. A negyeddöntőben az üzbég Szeroglazov ellen lépett szorítóba, s végig irányítva, a harmadik menetben döntő fölénnyel nyerte az összecsapást. Ezzel a négy között volt, azaz már biztos éremmel a zsebében küzdhetett tovább.

Káté Gyula Kokó nyomdokaiban
Az elődöntőben az ukrán Szejdametov következett. Káté a mérkőzést rosszul kezdte, a második menet után még ellenfele vezetett 3-2 arányban. A magyar versenyző azonban fordított, s ezután győzelme már nem forgott veszélyben, végül 12-8-ra verte ellenfelét. Következhetett a döntő! A Körcsarnok megtelt, rengeteg néző buzdította a magyar fiatalt. Az ellenfél a bolgár Georgiev volt. Káté az első két menetben minimális előnyre tett szert, amit végig meg is tartott, s így hajszálnyi különbséggel ugyan - 17-16-os pontozással - de megnyerte a döntőt. ,,Az elején éreztem, hogy meg lehet nyerni ezt a mérkőzést, de ellenfelem is nagyon jól küzdött, ezért a végére egy kissé elfáradtam. Természetesen nagyon boldog vagyok.,, - nyilatkozta az újdonsült világbajnok.

Hasonlóan jól kezdte szereplését a későbbi ezüstérmes, a 75 kilós Szellő Imre. Az első fordulóban a litván Auerka ellen lépett szorítóba. A versenyzők alig két percet töltöttek a kötelek között, ugyanis Auerkára kétszer is számolni kellett, s a mérkőzés bírája technikai K.O.-val Szellőt kiáltotta ki győztesen. Egy újabb győzelem után pedig már a negyeddöntőben találta magát Szellő.

Az ellenfél az orosz Kuvatov volt, s mint eddig senki, ő sem jelentett nagyobb gondot a 17 éves ökölvívónak. Szellő 23-12-es pontozással győzedelmeskedett, ami már a biztos érmet jelentette. Az elődöntőben a francia Karl próbálta megállítani Szellőt, de nem sok sikerrel. A sorozatos ütések után háromszor is a földre került, ez pedig újabb technikai K.O. győzelmet jelentett a fiatal magyar versenyzőnek.

A döntőben a kubai Barrerával kellett szembenéznie Szellőnek. A mérkőzés folyamán végig nagyszerűen küzdött a magyar bokszoló, az első menet után még döntetlen volt az állás és a találkozó felénél is csak egy ponttal vezetett a kubai. A hajrában Szellő egy kicsit elfáradt, s végül 18-12 arányban alul maradt. Teljesítménye azonban így is mindenképpen dicséretre méltó.

A magyarok közül a többi versenyző a legjobb 8, illetve 4 közé jutásért játszott mérkőzéseken búcsúzott. A negyeddöntőig jutott a 67 kg-os Ács József, a 71 kg-os Zupka Zsolt, a 91 kg-os Cservenka Ákos, illetve a +91 kg-osoknál indult Kurtucz Csaba. A nyolcaddöntőben szenvedett vereséget Bedák Zsolt (51 kg), Sütő Tamás (54 kg), Szili István (60 kg), Pintye Szabolcs (63.5 kg) és Tóth Zoltán (81 kg). Oltványi Dávid (48 kg) az első fordulóban, a legjobb 16 közé jutásért vívott mérkőzésen szenvedett vereséget.

Junior világbajnokok
48 kg.: Yankiel León-Alarcón (Kuba)
51 kg.: Olvis Franco Vázquez (Kuba)
54 kg.: Vitali Tajbert (Németország)
57 kg.: Káté Gyula (Magyarország)
60 kg.: Farhad Adzsanalov (Azerbajdzsán)
63.5 kg.: Gennagyij Golovkin (Kazahsztán)
67 kg.: Serdar Üstünel (Törökország)
71 kg.: Gyenyisz Csernyis (Oroszország)
75 kg.: Favír Sulivan Barréra (Kuba)
81 kg.: Artur Sekmurzov (Oroszország)
91 kg.: Dzsamal Medzsidov (Ukrajna)
+91 kg.: Alekszandr Dmitrijenko (Oroszország)