Fradi győzelem a rangadón

2000.12.15. 14:55
Ha lenne egy körmérkôzéses, oda-visszavágós bajnokságnak döntôje, akkor a nôi kézilabdázóknál ezt a titulust évek óta a Ferencváros - Dunaferr (no és persze a Dunaferr - FTC) mérkôzés érdemelné ki. Világklasszisok mindkétoldalon, szövetségi kapitányok a kispadokon, egymás elôl (egymástól)elhappolt sztárok - vagyis minden, ami szem-szájnak ingere. Évek óta a DERBI.
Ebben az esztendôben kicsit más a helyzet, hiszen mindkét gárda jócskánátalakult. A "meggyengült" jelzôt szándékosan mellôzöm, hiszen két olyancsapatról van szó, ahol olimpiai és világbajnoki ezüstérmesek pattogtatjáka labdát. Már, ha nem sérültek. Az újvárosiaktól ugyanis hiányzik a világlegjobb balátlövôje, a jugoszlávból magyarrá lett Bojana Radulovics, míg atúloldalon a szintén válogatott Pásztor Zsófia góljait nélkülözik a népligetiek.

No és persze, a külföldre igazolók: évek óta a Siti névtôl volt hangosÚjváros, most azonban a Fradinak van ilyen nevű klasszisa: Siti Eszter. Nemugyanarról a játékosról van szó, a kis Siti egy nüsnsznyi váci kitérôtkivéve tôsgyökeres franzstadti, míg a nagyobbik, a tavaly a világ ötödiklegjobb nôi játékosának választott Bea már a dán Ikastot erôsíti. Ott vanazonban a pályán piros-fehér mezben az olimpikonok közül Balogh Bea, SimicsJudit és Pálinger Katalin, míg a zöldeknél Farkas Ági, Kökény Beatrix, LôvyDóra és Pádár Ildi. Nem rossz névsor.

Az elsô találat mégis a kevésbé ismert Ferling Bernadett nevéhez fűzôdik.Vezet a Dunaferr, sôt hamarosan megugranak az egykori veszprémi edzô, KissSzilárd mester tanítványai. Ferling ellenállhatatlan - az elsô négyvendéggólból három az ô nevéhez fűzôdik -, a túloldalon Farkas Ági kéthetest is eltékozol. A kapusok sem remekelnek, az elsô hét támadás góllalvégzôdik, aztán a kapufa a vasgyáriakat segíti, így gyorsan három góloselônyt szereznek (3-6).

A folytatásban felpörögnek a hazaiak, Farkas átlövésbôl már betalál, ezmegindít egy hat-egyes zöld rohamot, nyolc-hétre már a Fradi vezet,ráadásul Kirsner ellenállhatatlan, zsinórban háromszor mattolja Pálingert.Ismét a Fejér megyeiek jönnek, rohanás és Sávolt visszaveszi a vezetést(11-12). Ez azonban csak pünkösdi királyság - a természet kedvelôinek:kérészéletű -, Kirsner újra villan, majd Lôvy vág be egy hetest, ígykétgólos elônnyel vonulnak pihenôrte a csapatok (14-12).

Második félidő

Dunaújvárosi edzôcserével kezdôdik a második játékrész. No nem saját elhatározásból, hanem mert a sporik elküldik Kiss Szilárdot a róla elnevezett padról. Helyére Mátéfi Eszter ül, aki szintén nem kis név: világbajnoki ezüst és olimpiai bronz tulajdonosa. Szegény embert az ág is húzza, újabb két FTC-gól, így már néggyel mennek a népligetiek. Aztán emberhátrányba kerülnek Németh András tanítványai, és Sávolt, valamint Ferling vezérletével egy gólra jön fel a tavaly elôtti BEK-gyôztes. Sôt, Pálffy találatával már egyenlô. De jön Siti, aki ismét vezetést szerez a zöldeknek, majd Kökény-szólója végén kettôs ünnepet ül a hazai tábor, két gól az elôny, két perc a vendégbüntetés.

Mire kiegészül a - most már - Mátéfi-gárda közte négy a diferencia, ám ekkor az újvárosiak kerülnek fórba. Mégis a Ferencváros növelhetné elônyét, de Farkas harmadik büntetôjét is fogja Pálinger. Lôvyvel szemben viszont már ô is tehetetlen, ezzel már öt gól a különbség (26-21). Ezután még egyszer nekidurálja magát a tavalyi bronzérmes, felzárkózik három gólra, de a Fradi ennél közelebb már nem engedi riválisát. Az utolsó percnek mindkét együttes öt-öt mezônyjátékossal vág neki, de az eredmény már nem változik, 28-25-re gyôz a címvédô.

Herz-FTC - Dunaferr SE 28-25 (14-12)
Kôbányai út, 1300 nézô. V: Herczeg, Südi.

FTC: Sugár - Tóth E., Siti E. 2, Kökény 2, Pádár 3, Farkas Á. 7 (1), Kirsner 5. Cs: Miklósová (kapus), Tóth T. 2, Kovács 1, Takács, Lôwy 5 (4), Bárdos 1. Edzô: Németh András.

DUNAFERR: Pálinger - Pálffy 6, Balogh 5, Ferling 6 (3), Szologub, Oblisz 3, Sávolt 3. Cs: Hamerliková (kapus), Simics, Bohus 1, Nagy 1, Csíkos, Gáspár. Edzô: Kiss Szilárd.

Kiállítások: 6 ill. 6 perc.
Hétméteresek: 9/5, ill. 3/3.