Döntetlennel kezdtek női kéziseink az Eb-n

2000.12.15. 14:56
A romániai női kézilabda Európa-bajnokságon az átalakított magyar válogatott bemutatkozó mérkőzését Jugoszlávia válogatottja ellen vívta. A mieink meglehetősen tartalékos összeállításban utaztak el a viadalra. Az első mérkőzésen rendkívül rosszul védekezett a magyar csapat, még a döntetlenért is kínkeservesen meg kellett harcolni.
Mocsai Lajos csapatának célkitűzése a világbajnokságon való részvétel kiharcolása, amely egyenes ágon csak akkor sikerülhet, ha legalább az első öt hely valamelyikét szerzi meg együttesünk az EB-n. A cél elérésének első állomásaként a lányoknak a jugoszlávokkal kellett megküzdeniük. A plávik bár hosszú ideig nem vettek részt nagy világversenyen, feltétlenül a sportág elitjébe tartoznak.

Idegesen kezdett mindkét csapat, s ennek eredményeként sorra kimaradtak az első helyzetek. Az ötödik percben született meg az első találat, amikor Farkas Ági hétméteresből megszerezte a vezetést, ám a jugoszlávok az ellentámadásból egyenlítettek. A következő percekben már sokkal eredményesebbek voltak a játékosok, és Farkas vezetésével rendre nálunk volt az előny.

Kétgólos magyar vezetésnél (4-2) azonban két kihagyást követően gyorsan egyenlítettek a jugoszlávok, sőt egy eladott labda után a vezetést is átvették. Nem kellett sokat várni az egyenlítésre, de a vezetés visszaszerzéséhez mégis a félidő feléig kellett várni (7-6). A plávik végig jól tartották magukat, Kökényék még emberelőnyben játszva sem tudták növelni a magyar előnyt.

A 17. percben Siti Bea gyors gólja után Farkas Ági értékesített egy hetest, majd nem sokkal később Kirsner Erika is betalált, így már négygólos volt a magyar előny (12-8). Nem tudtuk sokáig tartani az előnyt, déli szomszédaink szép lassan ledolgozták a hátrányt, s a 26. percben már újra egál volt az állás (16-16). A magyar csapat sorra hagyta ki helyzeteit, többször a kapufa is segített az ellenfélnek, és mivel a védekezésben sem volt szerencsénk az első harminc perc után már 18-17-re a jugoszlávok vezettek.

A második félidőt a jugoszlávok kezdték, s az első támadás után már kettő volt az előnyük. A magyar csapat kapkodva játszott, ennek eredményeként háromgólos előnyre tett szer az ellenfél. Sikerült azonabn talpra állni a mieinknek, Kökény Bea góljával 22-22-nél volt ismét döntetlen az állás, majd Kántor lövése után hosszú idő után újra nálunk volt az előny. Nem örülhettünk sokáig, Damjanac villant kettőt, így 24-23-ra ismét a jugoszlávok vezettek.

Továbbra is rendkívül rosszul védekeztünk, s a ziccerek is sorra kimaradtak, a jugoszlávoknak pedig szinte minden bejött, így nem csoda, hogy csak az eredmény után futottunk. A második játékrész felénél ismét három góllal vezettek Damjanacék. A jobb védekezés reményében Mocsai Lajos kapust cserélt, a gyenge napot kifogó Pálinger helyett Sugár Tímea jött be, aki rögtön egy szép védéssel mutatta meg, hogy helye van a válogatottban.

Tíz perccel a mérkőzés vége előtt kettős emberelőnybe került a magyar csapat, a jugoszlávok azonban ekkor is biztosan tartották egy-két gólos előnyüket. Miután kiegészültek, tovább dobták góljaikat, a mi részünkről pedig szinte csak Farkas Ági volt eredményes, de többnyire ő is csak büntetőből...

Az 57. percben sikerült újra egyenlíteni, Kirsner két góljával alakult 32-32-re az állás. Az utolsó két percre maradt tehát esély a győzelem megszerzésére. Időkérés után a jugoszlávok támadását sikerült kivédekeznünk, s Kántor révén a vezetést is megszereztük, ám az utolsó pillanatban egyenlítettek a plávik, így 33-33-ra végeztek a csapatok.

"Ismét bebizonyosodott, hogy nyolc hét alatt nem lehet kétszer csúcsformába kerülni. A jugoszlávok nem voltak ott az olimpián, ezért voltak sokkal frissebbek, mint mi. Ezzel együtt nem vagyok elégedett a mostani teljesítményünkkel. Sok helyzetet hagytunk ki, a védekezésünk gyenge volt, és a két fiatal kapusunk foghatott volna több labdát is." - nyilatkozta Mocsai Lajos, a válogatott szövetségi kapitánya az MTI-nek.

Magyarország-Jugoszlávia 33-33 (17-18)
Ramnicu Valcea, 300 néző. Vezette: Baum, Gorarczyk (lengyelek)
Magyarország: Pálinger - Kántor 4, Brigovácz 3, Kökény 1, Kulcsár 4, Farkas 11/7, Kirsner 5, cserék: Sugár (kapus), Zsemberyné, Siti B. 4, Pigniczki, Siti E. 1
A jugoszlávok góldobói: Damjanac 11, Milanovic 5, Petrovic 5, Jeraminok 4, Kolakovic 4/2, Savic 3, Javovic 1
Hétméteresek: 8/7, illetve 2/2
Kiállítások: 0, illetve 12 perc