Belfour betlije

2000.12.15. 14:53
A New Jersey egy pillanatig sem engedte kibontakozni a Starst a stanley Kupa döntőjének első, East Rutherford-i mérkőzésén. A Devilsből a Sykora-Elias-Arnott trió kilenc pontot hozott össze, és szinte ők hárman végeztek Ed Belfour idegeivel.
Hét és fél percre volt szüksége a NJ-nek, hogy feltörje a vendégvédelmet. Ekkor Jason Arnott járt túl Ed Belfour eszén - természetesen Petr Sykora és Patrik Elias asszisztja után. Nem kellet sokat várni az egyenlítésre sem, bár Sydor találata némiképp váratlanul esett. Az első harmadban nem is erőlködtek tovább a felek, így maradt a döntetlen. A második játékrészre aztán beindultak az Ördögök. Elsőként Ken Daneyko mattolta Belfourt, majd Sykora és Scott Stevens is betalált, míg a túloldalon Martin Brodeur magányosan spárgázgatott unalmában.

A Devils tehát nem akarta kiengedni a kezéből a pályaelőnyt holmi hazai vereséggel (az alapszakaszban mindkét csapat csoportgyőztes volt, de a NJ egy ponttal többet szerzett vetélytársánál, így ha hét meccses döntő lesz, akkor ő játszik négyszer otthon), s ezt nyomatékosította a záró harmadban is: a 43. percben alig negyven másodperc alatt előbb Brilin, majd Sykora vette be a teljesen összetört tavalyi Jennings-díjas kapuját, akit ezek után a tartalékkapus, Fernandez váltott fel. Ő sem maradt azonban sokáig gólnélküli, hisz Arnott második gólja után már ő szedegette ki a korongot a hálóból. A Dallas még tett ugyan egy sikertelen kísérletet a felzárkózásra, de csak szépíteni tudott.

A New Jersey ezen a mérkőzésen igazolta, hogy miért a második leghatékonyabb támadóegységekkel rendelkező csapat, míg a Dallas óriási meglepetésre ezen az egy összecsapáson több mint fele annyi gólt kapott, mint a Colorado elleni hét derbin. (Az ott beszedett tizenhárom gól egyébként az elmúlt ötven év legjobb védékezését mutatja - legalábbis a hétmeccses párharcokban.)

Jegyzőkönyv

Keddi mérkőzés
Stanley Kupa-döntő, első mérkőzés
New Jersey Devils - Dallas Stars 7-3 (1-1, 3-0, 3-2)
Gól: Arnott (Sykora, Elias) 7:22, Daneyko (Brilin, Madden) 22:52, Sykora (Elias, Arnott) 30:28, Stevens (Pandolfo, Rafalski) 36:04, Brilin (McKay) 42:21, Sykora (Arnott, Elias) 43:02, Arnott (emberelőny, Holik, Sykora) 45:12 ill. Sydor (Lehtinen, Keane) 13:13, Sim (Carbonneau) 47:43, Muller (Carbonneau) 47:55
Kapusok: Brodeur 18/15 ill. Belfour 18/12, 43:08-tól Fernandez 8/7
Lövések: 26 (7+9+10) ill. 18 (5+7+6)
Emberelőny: 4/1 ill. 5/0
Az állás: 1-0