Ki vigye a lángot?

2000.12.15. 14:53
Szerdán elindult az olimpiai láng Görögországból, hogy száz napos utazással eljusson a Föld túloldalára, a 2000-es olimpia helyszínére, Sydneybe. A lángot vivők személye körül kisebb botrány tört ki, miután a NOB alelnökének lányát az utolsó pillanatban írták be a névsorba.
Már a láng meggyújtása sem ment simán
Már a láng meggyújtása sem ment simán. Amikor Héra templomában a Nap sugarait tükrökkel összegyűjtve próbálták a fáklyát meggyújtani, az ég befelhősödött és a ceremónia meghiúsult. A fáklyát egy gyertya lángjával gyújtották meg.

Ennél nagyobb visszhangot keltett azonban a fáklyavivők névsorának hirtelen megváltoztatása.

Az első szakaszon a görög magasugró bajnok, Lambros Papakostas vitte a lángot, a második szereplőt azonban lecserélték. Eredetileg Yianna Souleles, az ausztráliai görög közösség képviseletében vette volna át a stafétát, de az utolsó pillanatban lecserélték. Az új fáklyavivő a 11 éves Sophie Gosper, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnökének lánya lett.

Schmitt Pál is viszi a lángot

Az Indexnek nyilatkozva Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke, akit nemrég választottak az Olimpikonok Világszövetségének elnökévé, elmondta: a Világszövetség végrehajtó bizottságának tagjai is szerepelnek a lángot vivők között. A hét vezető az utolsó szakaszon, a stadion felé vezető úton fut a lánggal fejenként 4-500 méteren keresztül. Egyelőre nem tudni, a stadionba ki viszi be a lángot, illetve ki gyújtja meg az ottani fáklyát. Mint megtudtuk, a lángot több mint 20 ezer kilométeres útja során futva, repülőn, hajón, ló- és teveháton, sőt víz alatt is viszik majd, és végig a görögországi marad, azt adják fáklyáról fáklyára, és út közben egyszer sem alszik majd el. A fáklyát vivők személye körüli bonyodalomról szólva Schmitt kijelentette: a konfliktus nem komoly, ausztrál ,,belügyről" van szó, a felek békésen rendezték a problémát.

A görög közösség tagjai, illetve politikusok és sportolók közül többen is felháborodásuknak adtak hangot a döntéssel kapcsolatban. ,,A görögök azért döntöttek így, mert megfenyegették őket, és most veszélyben érzik a 2004-es olimpia rendezési jogát?" - kérdezte Dawn Fraser ausztrál úszóbajnok. (A görög szervezőket korábban valóban figyelmeztette a Nemzetközi Bizottság: elveszíthetik a rendezés jogát, ha nem hozzák be lemaradásaikat.)

Schmitt Pál
Egyelőre nem tudni, a stadionba ki viszi be a lángot
Lambis Nikolau a Görög Olimpiai Bizottság elnöke és Sandy Hollaway, a Sydney Szervező Bizottság igazgatója szerint viszont az ügyet ,,aránytalanul felfújták". Yianna Souleles, aki egy későbbi szakaszon jut majd szerephez, sem tűnt csalódottnak: ,,A lényeg, hogy itt lehetünk, és csinálhatjuk" - mondta a történtek kapcsán.

A szervezőknek rendezniük kell egy másik konfliktust is. A lángot több mint tizenegyezer résztvevő viszi majd, közülük többen mozgáskorlátozottak, akiknek tolószékben ülve kell a fáklyát vinniük. Közülük azonban Chris Turner, aki agyvérzés következtében részben megbénult, ragaszkodik hozzá, hogy a rá eső 500 méteres szakaszon Harley Davidsonján motorozva vihesse az olimpiai lángot. Vitájuk még tart.