Natália
1 °C
7 °C

Holnap kezdődik a sakkozók olimpiája

2000.12.15. 14:55
A sakkvilágot még a londoni Kramnyik - Kaszparov 16 játszmás világbajnoki döntő tartja lázban, de holnap Isztambulban elkezdődik a 34. Férfi és a 19. Női Sakkolimpia. A férfiak minden idők egyik legerősebb férfi válogatottjaként éremért, a hölgyek pedig a jó szereplés és a tisztes helytállás reményében utaznak a török városba.
A férfiak versenyére 128 csapat nevezett és a végső győzelemre esélyest, senki sem tudná most még megnevezni. Az amerikaiak és az oroszok mellett, számolni kell még az angolokkal, kínaiakkal, a tavalyi EB -aranyérmes örményekkel és az izraeliekkel. A magyar csapattal szembeni minimális elvárás a hatba kerülés. De fontos lenne megjegyezni, hogy az első öt helyezett, részt vehet a jövőre rendezendő sakkcsapat-világbajnokságon, amin 1989- óta nem vett részt férfi csapatunk.

Régen volt ilyen nyugodt, vitamentes a felkészülés. A három éljátékos (Lékó, Almási, Polgár), már ezelőtt két évvel megegyeztek, hogy azé lesz az egyes tábla, aki három félév Élő-átlaga alapján, a legjobban teljesít. Így a már fent említett sorrend alakult ki.

A hölgyektől már az első tízbe kerülés is remek eredmény lenne. Itt a férfiakkal ellentétben csak három táblán folyik a verseny. A már rutinos versenyzőnek mondható Mádl Ildikó lesz az egyes táblánál és az ő sorsukat, nagyban befolyásolja a sorsolás. Mert nem mindegy, hogy két játékos vezet világos, vagy két játékos vezet sötét bábukat. Itt sokkal tisztább a kép az esélyeket illetően, hiszen sokan már előre odaadnák az aranyérmet a kínaiaknak.

A magyar csapat összeállítása:
Férfiak: 1. tábla: Lékó Péter
2. tábla: Almási Zoltán
3. tábla: Polgár Judit
4. tábla: Portisch Lajos
Tartalékok: Sax Gyula, Ruck Róbert
Nők: 1. tábla: Mádl Ildikó
2. tábla: Lakos Nikolett
3. tábla: Grábics Mónika
Tartalék: Gara Anita

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?