Szuper Levente leszerződött a Calgaryhoz

2000.12.15. 14:54
A Ferencváros egykori jégkorongozójának, Szuper Leventének szerződést kínált a Calgary Flames csapata, ezzel ő az első magyar játékos, aki szerepelhet az észak-amerikai hokiligában (NHL). Szuper játékjoga az idei draft negyedik körében, a 116. helyen került a Flames tulajdonába, így a múlt hét közepe óta a csapat edzőtáborában készülhetett. Feladata nem volt könnyű, hiszen 9 másik kapus (Craig Andersson, Fred Braithwaite, Martin Brochu, Tyrone Garner, Brad Guzda, Brent Kahn, Dany Sabourin, Grant Fuhr és Mike Vernon) szintén az első csapatba kerülésért versengett.

Néhány napja kicsit csalódott volt még a népes kapusmezőny miatt Szuper Levente, ám amikor kedd délután hívtuk, a telefonban már egy vidám hang mesélte a szerződéskötés részleteit: ,,Az edzőtábor alatt végig reménykedtem, hogy szerződést kapok. Jó előjelnek számított, hogy fiatal játékos vagyok, 20 esztendős, s hogy meghívást kaptam az edzőtáborba. Ez gyakorlatilag felér egy fél szerződéssel." Szuper ma már sokkal nyugodtabban ébredt, nem volt feszült, mint az edzőtábor első napjaiban, köszönhetően annak, hogy már csak egy tollvonás szükséges a szerződés aláírásához.

Jelenleg harmadik kapusként számít rá a Flames
A magyar játékos nagy sikerként könyvelné el, ha az elkövetkező hetekben sorra kerülő edzőmérkőzések valamelyikén pályára léphetne, s esélyt lát arra is, hogy - idővel - a Flames első csapatában is bemutatkozzon.

Szuper elmondta az Indexnek: jó feltételek mellett készülhet, s a csapatba való beilleszkedés is nagyon könnyen ment. Jelenleg harmadik kapusként számít rá a Flames, esélye lehet az első csapatba kerülésre, néhány napon belül elválik, hogy a nagyok között kezd, vagy valamelyik farmcsapatban jut játéklehetőséghez. Ha fiókcsapatnál is játszik, akkor is bármikor igényt tarthat rá a Calgary Flames, mondjuk, ha a két első számú kapúőr közül valamelyik megsérül.

A megállapodás értelmében Szuper három évig lesz a kanadai csapat játékosa. Az első évben 350 ezer, a másodikban 375 ezer, a harmadikban pedig 400 ezer amerikai dollárt kap, de csak abban az esetben, ha szezononként legalább 10 mérkőzésen, minimum 25-25 percet a pályán tölt, összesen tehát akár 1 millió 125 ezer dollár is ütheti a markát. A szerződés tartalmazza azt is, hogy Szupert csapata bármikor elcserélheti más játékosra, vagy szabadlistára teheti.

A magyar kapus az elmúlt idényben az OHL-ben (Ontario Hockey League) szerepelt az Ottawa 67's csapatában. A bajnokság alatt 53 mérkőzésen védett, amiből a csapat 31 találkozót nyert meg. Meccsenként átlagban 2,56 gólt kapott, de 5 alkalommal egyáltalán nem kellett maga mögé nyúlnia a korongért, sőt kétszer a hét játékosának is megválasztották.

Az NHL idei szezonja október 5-én kezdődik. A Calgary Flames számára a legfontosabb feladat a rájátszásba való bekerülés, hiszen az elmúlt négy szezonban ezt nem sikerült kiharcolni a csapatnak. Az eredménytelenség miatt Al Coates menedzsertől, és Brian Sutter vezetőedzőtől is megvált a klub. A csapatot az új bajnokságra már Don Hay készíti fel, reméljük ezúttal ki tudják harcolni a rájátszásba való bekerülést, s a sikerből Szuper Levente is kiveheti részét.