Árpád
-2 °C
4 °C

Vár 2 vár

2000.12.15. 14:53
Értő és pártatlan megfigyelőként követtük a starttól a célig a Mountain bike Duna Maraton versenyzőit. Az eseményekhez való messzemenő hűség igényével a stáb vállalkozó tagja maga is indult a Vár2Vár-túrán. 900 versenyző tekerte le az embert próbáló távot.

600-at vártak, 900 érkezett
Nyugalmi energiát nem lelve érkezünk a festői Moszkva téri találkozó után a poros, bontott, zúgó rettenet belvárosból a rajthoz. Az idén először megrendezett, világviszonylatban is egyedülállónak hirdetett maraton résztvevői a Budai várban, a Palota előtt gyülekeztek.

Másodpercenkénti 300 ezer kilométeres sebességgel csapódnak szemembe a leggyorsabb részecskeként számon tartott sugarak.

A túlélőtúra első állomása: maratoni nevezés
A Magyar Mountain-bike szövetség hatszáz versenyzővel számolt, ehhez képest kilencszázan érkeztek. Már a nevezés maga állóképességi tesztnek is beillett. Kettő azaz 2 órán keresztül kizárólag a következő párbeszédeket hallhattuk (jobbról, hátulról és keletről): A: Hátrányos-helyzetű-senior-vagyok, melyik sorba kell állnom, ha nem neveztem elő, és a vércsoportom AB? B: Cseszd meg, két órát álltam a rossz sorban, most meg bemondják, hogy nincs több rajtszám.

Hajgumival applikált kézzel írt póttábla
A rendezők nem voltak a helyzet magaslatán: elfogytak a nevezési lapok, sebtiben sajtpapírra írt ,,én is rendező vagyok" aláírású nevezések forogtak kézen-közön, kézzel a/4-es óriásplakátokon tízes betűmérettel írt nevezési kategóriák virítottak, s még néhény nüansz: mindenféle előnevezés totális értelmetlensége, nevezés után újabb sorbanállás a helyszínen készült pótrajtszámért, amit a delikvens harisnyával-madzaggal-kordonból szabott műanyaggal applikált a kerékpárra.

Deutsch és Katona a tömegben
A rutintalan versenyzők még a rajthoz is sorba álltak, míg a szikár rókák a kordon mellett várták, hogy induljon a motorosok fölvezette tömeg. Végül Deutsch Tamás és Katona Kálmán kerekezett az élre, hogy jelképesen elindítsák a versenyzőket. A tömeg egy része becsülte őket azért, hogy legalább eljöttek. Mások anyáztak, mit keresnek ott.

Cél és eszköz
A rendezvényen vendégül látták a Visegrádi országok 10-10 versenyzőjét. A rendezők határozott célja, hogy ezentúl évente ugyanebben az időben megrendezzék a versenyt.
Bár többször elhangzott, hogy ez nem a rajt, csak a felvezetés, hiszen maga a túra a Pálvölgyi barlangtól indult - éles rajttal a Pilisen keresztül Visegrádra, mégis voltak, akik véresen komolyan vették a startot. Lökdösődés, felmenők, ilyesmi.

Két kategóriában indult a csapat: hobbi és profi versenyzők. Az elit 90 kilométert ment 2100 szinttel, a hobbi-montisok 65 kilométert tekertek 1500-ös szinttel.

Hamarosan megmutatkoztak a szervezés további hiányosságai - a kereszteződéseket elfelejtették lezárni, úgyhogy kénytelenek voltunk az autósokkal szemben erőfölénnyel bizonyítani, hogy életképesek vagyunk.

Design1
Az első öt kilométer az indulástól az éles rajtig igencsak széthúzta a mezőnyt. Voltak, akik nagy elánnal kezdtek, de az első víznyerőnél sírva könyörögtek - levegőért.

A profik viszont beosztották erőiket, és fölényes kacagással rejtették el, amit igazán gondoltak: hatalmas szívás ebben a hőségben hegynek föl. És föl. Meg föl. Aki eddig azt terjesztette, Magyarországon nincs mountain-bike terep, induljon a Pilisbe és vizsgálja fölül minden eddigi (téves) elképzelését.

Design2
A Hármashatár-hegy nem okozott csalódást - technikás vízmosások, keskeny erdei ösvények hamar jókedvre derítették a küzdőket.

Az erdős szakaszon már mindenütt kiszalagozták az utat, elegendő rendező is figyelt, hogy senki ne tévedhessen le az ösvényről a kritikus kereszteződésekben.

Pilisszentkeresztig nem volt igazán izgalmas a pálya többi része, fölfelé az amatőrök tolták a kerékpárt (én is), majd az aszfaltos lefeléknél megkönnyebbülten engedtem a gravitációnak. Megemlítendő az az idősebb profi versenyző, aki a harminc centi széles meredek ösvényen lefelé suhanva arra biztatott, hogy húzódjak már le mert nyomdafestéket nem tűrő szavak (öncenzúra).

Design Index
Furcsa volt ez a mentalitás, még akkor is, ha figyelembe vesszük a túlfűtött versenyhangulatot és a hatszázezer forintot, amit az első három helyezett között szétosztottak. Pedig, Maugli után, ugye, egy vérből valók vagyunk.

A Pilisszentkereszten elfogyasztott harmincforintos nagyfröccs sokat javított a közérzetemen, megérte az okozott időveszteséget.

A kocsmát követő kanyar után fölfedeztem a frissítőpontot is, ahol energiaital, kalóriabmba csoki, citrom és banán várt.

Hegyen-hegyen
Ez után már minden összemosódik: atomrobbanás-szerű szeméthegy a fűrésztelep mellett, egy-két technikás köves suhanás lefelé, srácok az út mentén, ülve, állva (ölve nem), hányva... Defektek, elveszített alkatrészek, kitaposott ösvények.

A pálya vezetése kicsit egyhangúnak tetszett, azokkal, akik először indultak versenyen, nem szerettették meg a montizást. Túl sokat kellett tolni, túl sok volt az aszfaltos rész is. Azért egymást szórakoztattuk: milyen telód van, mit csinálsz, ha beérünk, hol iszol sört, jó ez a váz, a szokásos.

Tomi. Senior.
Mindaddig, amíg egy-egy keményebb emelkedő elő nem hozta a vádli- és combgörcsöt. Az utolsó kilométereken már kifejezetten finoman nyomtuk fölfelé, nehogy begörcsöljünk.

A Visegrád előtti köves-vízmosásos lefelé menet utolsó erőpróba elé állította a megfáradt elméket. Én például a fékbe kapaszkodva nyolc kilométer per órás sebességgel csorogtam lefelé.

testek, sör, hangulat
A dombra felnézve csak reménykedni tudtam, hogy a fellegvárba már nem kell föltekerni. Hála Istennek a szervezők is tudták, hogy mindennek van határa, így a hegy lábánál levő Palotánál jelölték ki a célt. Jó, esetleg építhettek volna egy ugratót, hogy még egyet figurázzak a cél előtt.

A célban félmeztelen férfitestek és bikinis nők, sör, hangulat, homályos tekintetek. Eufória.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?