Egy legenda kiszáll a ringből

2001.01.08. 21:49
Bejelentette visszavonulását Felix Savon, háromszoros olimpiai- és hatszoros világbajnok nehézsúlyú ökölvívó. A kubai bokszoló idén lesz 34 éves, eléri azt a korhatárt, ameddig szerepelhet az amatőrök között. A kubai nemzet mintaképe minden sikerét Castronak köszöni. Miatta nem lépett szorítóba a profik között.
Azért ,,csak" háromszoros olimpiai bajnok, mert hűen követi az ő nagy vezére, Fidel Castro elveit. Ha ezzel a tehetséggel nem Kubában születik, ma ő lenne a világon az egyedüli, négyszeres olimpiai bajnok bokszoló. Így ,,csak" háromszoros.

Felix Savon
Már 1986-ban világbajnokságot nyert az akkor még csak 19 éves öklöző. Ezt követően mindenki biztosra vette, hogy Szöulban, az ötkarikás játékokon is az esélyesek között fog szerepelni. Végül sehol nem szerepelt, mert Castro úgy döntött, hogy bojkottálja a dél-koreai játékokat. Utána azonban sehol nem tudták megállítani őt a ringben.

Savon gyerekkora óta a nagy előd, Teofilo Stevenson örökébe szeretett volna lépni. Ez sikerült is neki, hatszoros világ- és háromszoros olimpiai bajnokként vonulhat vissza. A kubaiak tavaly szerették volna elérni, hogy a 91 és a plusz 91 kg-ban a korhatár 40 év legyen, de a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) hallani sem akart erről.

GYŐZELMEI
Olimpiai győzelmek:
1992. Barcelona
1996. Atlanta
2000. Sydney

Világbajnoki győzelmek:
1986. Renó

1989. Moszkva
1991. Sydney
1993. Tampere
1995. Berlin
1997. Budapest (a döntőt ugyan elveszítette, de ellenfeléről kiderült, hogy már volt hivatásos mérkőzése.)
Az 1999-es houstoni vb-n pedig nem álltak ki a kubaiak az amerikaiak ellen a döntőben, az őket ért méltánytalanságok miatt.

A sydneyi játékokon, minden szakértő a Savon-Bennet(amerikai) mérkőzést kiáltotta ki döntőnek, noha csak az elődöntőben találkoztak. Az amerikai napokon keresztül hirdette a sajtóban, hogy nagyon megveri az ,,öreget". Aztán az új szabály értelmében, a harmadik menet vége előtt három másodperccel lefújták a találkozót. Az új szabály ugyanis kimondja, hogy ha 15 pontos különbség alakul ki a két öklöző között, akkor bekell szüntetni a találkozót. És pestiesen szólva, Savon agyba-főbe verte a nagyszájú amerikait.

Bennet a meccs után csak annyit fűzött hozzá: Sokkal jobb volt nálam. Mentségemre szolgáljon, hogy igyekeztem száztíz százalékos erőbedobással harcolni. Ez ennyire volt elég. Megtiszteltetés, hogy Savón ellen öklözhettem.
Ezt sajnos a profik mezőnyében senki nem mondhatta el, mert az örök mentor Castro, elveibe nem fért bele, hogy pénzért bokszoljon. Savonnak volt ,,ereje" visszautasítani egy tízmillió dolláros ajánlatot is, amit azért kapott volna, hogy álljon ki az akkor csúcsformában lévő Mike Tyson ellen. Neki nem kellett a pénz. Elég volt hogy Kuba népének és Fidel Castronak örömet szerzett.

A harmadik olimpiai bajnoki cím után csak annyit mondott, hogy Castro nélkül nem tudott volna nyerni. Ő tudja...

Az ökölvívás háromszoros olimpiai bajnokai:
Papp László (1948, 1952, 1956)

Teofilo Stevenson (1972, 1976, 1980)

Felix Savon (1992, 1996, 2000)